A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elveszett emberfajt találhattak egy szigeten


Bizonyítani lehetne a rejtélyes hobbitok fennmaradását


Egy korábban kihaltnak hitt emberfaj élhet az indonéziai Flores-szigeten. A helyiek beszámolói egyszerre ijesztőek és érdekesek, egy ismert antropológus szerint pedig bizonyítani lehetne a rejtélyes hobbitok fennmaradását – írta meg az Origo.

2003-ban egy régészcsoport ásatást végzett az indonéziai Flores-szigeten – írta meg az Origo. Céljuk az volt, hogy megértsék, miként jutott el a modern ember Ázsiából Ausztráliába. A feltárás során azonban egy egészen hihetetlen, nem várt felfedezést tettek: egy nagyon jó állapotú csontváz került elő, ami egy ismeretlen emberfajhoz tartozhatott. Az ősi rokon Homo floresiensis néven vált ismertté, egyedi testfelépítése miatt leginkább a Gyűrűk Ura hobbitjaira emlékeztetett.

A korábbi elméletek szerint ez az emberfaj viszonylag sokáig fennmaradt, és csak 12 000 évvel ezelőtt halt ki, a későbbi elemzések során viszont azt találták, hogy régebben, nagyjából 50 000 éve tűnhetett el.

Gregory Forth a The Scientist című tudományos folyóiratban megjelent véleménycikkében arról értekezik, hogy a kutatók nem fordítanak kellő figyelmet az őslakosok beszámolóira, amelyek bizonyíthatják az emberfaj fennmaradását. A Flores-szigeten élő őslakosok, a liók szerint ugyanis a helyi erdőkben majomemberek élnek.

A floresi liók népi zoológiája olyan emberekről mesél, amelyek állatokká váltak, hogy alkalmazkodjanak az új környezethez. Forth szerint ez a lamarckizmus példája lehet, amelynek lényege, hogy a szerzett fizikai tulajdonságok öröklődnek.

A liók állatokként írták le ezeket a teremtményeket, mivel azok nem rendelkeznek olyan komplex nyelvvel vagy technológiával, mint a modern emberek.

Bár vannak olyan történetek, amelyek túlzásnak tűnhetnek, Forth szerint több tanú beszámolója nagyon hiteles, és állítólag már elpusztult példányokat is találtak a helyiek. Az antropológus úgy véli, érdemes volna egy nagyobb tudományos expedíciót indítani a szigetre – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések