A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elkezdődött az amerikai hazudozás: ukránbarát csoport állhat az Északi Áramlat fölrobbantása mögött


Hersch szerint a műveletről Joe Biden amerikai elnök döntött


Az új hírszerzési adatok arra utalnak, hogy az Északi Áramlat gázvezetékek szabotázsát egy „ukránbarát csoport” hajtotta végre, amely kapcsolatban állhat az ukrán kormánnyal – idézett amerikai tisztségviselőket a The New York Times – írta meg az oroszhirek.hu.

Megjegyzendő, hogy a tisztségviselők nem voltak hajlandóak pontosítani a megszerzett információk jellegét, a megszerzésük módját, és bizonyítékokat sem közöltek – írta meg az oroszhirek.hu.

A hírszerzés szerint a támadás elkövetői „Vlagyimir Putyin ellenfelei” voltak. A csoportot és lehetséges vezetőit nem nevezték meg. A lap szerint továbbra is nyitva áll a lehetőség, hogy a támadás elkövetői kapcsolatban álltak az ukrán kormánnyal.

Az amerikai újság szerint a gázvezetékeknél a robbanóanyagokat valószínűleg tapasztalt búvárok helyezték el, akiknek nincs közük a hadsereghez vagy a különleges szolgálatokhoz. Amerikai tisztségviselők ugyanakkor azt mondták, hogy nem találtak bizonyítékot arra, hogy a robbantásokban orosz részvétellel állnának kapcsolatban. Továbbá azt állítják, hogy a szabotázsban nem vettek részt brit vagy amerikai állampolgárok.

A cikk szerzője azt is hangsúlyozta, hogy minden olyan jel, amely Kijev érintettségére utalna az incidensben, befolyásolhatná a Németországgal való kapcsolatokat, és alááshatná a német támogatást is.

Szeptember végén a szabotázs miatt mindkét Balti-tenger alatti orosz gázexportvezeték – az Északi Áramlat–1 és az Északi Áramlat–2 – leállt. Svédország, Dánia és Németország vizsgálatot folytat, de még nem jutottak konkrét eredményekre. A Kreml a vészhelyzetet nemzetközi terrorcselekménynek nevezte.

Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró szerint a szabotázst az Egyesült Államok szervezte a NATO-szövetségesek segítségével: az amerikai búvárok a nyári Baltops hadgyakorlat során aknázták alá a gázvezetéket, a norvégok pedig három hónappal később robbantották fel a szerkezeteket.

Hersch szerint a műveletről Joe Biden amerikai elnök döntött miután több mint kilenc hónapon át titokban tárgyaltak a nemzetbiztonsági csapattal. Az újságíró szerint Biden attól tartott, hogy Németország, amely az Északi Áramlaton keresztül kap gázt Oroszországtól, nem akar majd részt venni az Ukrajnának nyújtott katonai segítségben. Washington mindezeket a vádakat tagadta – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések