A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elfogytak a magyar parasztasszonyok a Mura mentéről


Bár idén is megtartották Szlovénia-szerte, így a Muravidéken is a parasztasszonyok találkozóját, arra a magyarok lakta térségből senki nem ment el. A jelenség nem újkeletű, hiszen nemzettestvéreink produktumai már a tavalyi katalógusból is kimaradtak.


Nem túl szívderítő hírt közölt a szlovéniai magyarok hetilapja, a Népújság. Mint olvasható, a járvány miatti kétéves szünet után a közelmúltban Szlovénia-szerte, így a Muravidéken is megszervezték a parasztasszonyok találkozóját, amelyen – furcsamód vagy sem – a nemzettestvéreink lakta vidékről nem volt résztvevő. A jelenség amúgy nem újkeletű, ugyanis a magyarok termékei már a tavalyi katalógusból is kimaradtak, s mindennek a hátterében nem holmi „kitolás”, hanem szimpla érdektelenség húzódik meg.

A lap cikkében emlékeztetnek, a muravidéki parasztasszonyok XXVII. találkozóját idén a folyó túlsó partján szervezték meg, s tizennégy egyesület száznyolcvan képviselője vett részt az eseményen. Utalnak arra is, ma már a gazdaságok nagyjából egyharmadát nők vezetik.

A lapban a válaszokat kutatva megszólították Fehér Máriát, a szlovén Mezőgazdasági Szaktanácsadó Szolgálat lendvai kirendeltségének szakemberét. Utóbbi személyesen is érintett a „hiányban”, hiszen korábban ő vezette a magyarok – gyakorta szép sikereket elérő – delegációit az említett rendezvényeken.

Mint a lapnak kifejtette, a nemzettestvéreink lakta térségben egyszerűen nincsenek, illetve nagyon ritkák a nagyobb, többgenerációs gazdaságok. (Ennek persze történelmi okai is vannak, hiszen Trianon után, majd a kommunista Jugoszláviában sem preferálták a magyarokat.) Emellett a parasztasszonyok hagyományos egyesületi formáit, ezek tevékenységeit a kétnyelvű területen a különböző kulturális egyesületek is felölelik, így külön körök megalakítására kevés az esély.

Azt pedig mi tesszük hozzá, hogy a határon túli magyarok létszáma is évről-évre apad, így érthető, hogy egyre fogynak azok a területek, ahol nemzettestvéreink fel tudják mutatni magukat, értékeiket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések