A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és az ATEV Zrt.


Harminc olyan innovációs feladatot határoztak meg, amelyeken hatékonyan dolgozhatnak majd együtt


A környezetvédelem, a kutatás és az oktatás területére kiterjedő együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az ATEV Zrt. kedden – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény idézi Fendler Juditot, az SZTE kancellárját, aki kifejtette, a felsőoktatási intézmény rövid időn belül a második olyan céggel kötött együttműködési megállapodást, amely saját területén piacvezető Magyarországon. Ez jól mutatja, hogy a vállalatok is kezdik felismerni azokat a lehetőségeket, amelyeket az SZTE nyújtani tud.

A közös pályázatokon túlmutatóan a közös munka mindkét fél számára bevételt jelenthet, de előrelépést hozhat az oktatás és a kutatás területén is, és nem utolsósorban az egész régió számára plusz hozzáadott értéket teremt – hangsúlyozta a szakember.

A járvány-, illetve a közegészségügyi szabályok fokozatos előtérbe kerülésével egyre fontosabbá vált az állati eredetű maradékok szakszerű és biztonságos ártalmatlanítása. Ezek hazai betartatásában és alkalmazásában kiemelt szerep jutott az ATEV Zrt.-nek, amely az uniós, illetve a hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően gyűjti be, ártalmatlanítja, dolgozza fel, illetve hasznosítja az állati melléktermékeket. Tevékenysége kiemelten fontos közegészségügyi, állategészségügyi, járványügyi, higiéniai, környezetvédelmi és gazdasági szempontból – áll a közleményben.

Kovács Lajos, az ATEV Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, rendkívül fontos a természeti erőforrásokkal való bölcs gazdálkodás, a környezeti terhelés csökkentése. Ennek érdekében az cég jelenleg is komoly fejlesztéseket végez.

A cég és az SZTE együttműködése lehetővé teszi a vállalat gyártástechnológiájának optimalizálását, másrészt a hosszú távú kutatási és oktatási stratégia kialakítását. A vállalkozás és az egyetem szakemberei harminc olyan innovációs feladatot határoztak meg, amelyeken hatékonyan dolgozhatnak együtt. Többek között egyedülálló, kísérleti üvegházak létesítése és üzemeltetése is szerepel a közös tervek között, csakúgy, mint a tisztított szennyvíz felhasználása és az ATEV Zrt. technológiájából képződött hulladékhő további hasznosítása.

Az ATEV Zrt. elődjét 1949-ben alapították Állatifehérje Takarmányokat Előállító Vállalat néven. Az állami tulajdonú cég 1993-ban részvénytársasággá alakult, 2006-tól pedig Zrt.-ként működik.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az ötszáz alkalmazottat foglalkoztató ATEV Zrt. 2021-ban 18,998 milliárd forint nettó árbevételt ért el, amely csaknem kétmilliárd forinttal haladta meg az előző évit. A cég árbevételének több mint 28 százaléka exportból származik. A vállalkozás 2020-ban 5,087 milliárd, 2021-ben 3,966 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések