A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyre menőbb dolog a Debreceni Egyetemre járni és erre egyre többen kezdenek rájönni


A felvételi követelmények változásai nagyobb lehetőséget biztosítottak a jelentkezőknek a szakválasztáshoz


Egyre többen jelentkeznek a Debreceni Egyetemre (DE): a közelmúltban lezárult felvételi időszakban a tavalyihoz képest 34 százalékkal nőtt az első helyen ezt az intézményt megjelölők száma, jelentősen meghaladva a 27 százalékos országos átlagot – ismertette a DE oktatási rektorhelyettese kedden sajtótájékoztatón.

Bartha Elek elmondta: 19 676-an jelentkeztek az egyetemre, közülük 11 351-en első helyen jelölték meg.

A legtöbben, 10 153-an ezúttal is az állami ösztöndíjas képzésekre szeretnének bejutni: 8087-en alapképzésre, 1610-es mesterképzésre, 1293-an osztatlan képzésre, 360-an pedig felsőfokú szakképzésre – részletezte a professzor, megjegyezve, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint a jelentkezők 76-77 százaléka kerül be az egyetemre.

Hozzátette: a legtöbb jelentkező a Gazdaságtudományi, a Bölcsészettudományi, az Egészségtudományi, illetve a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karra adta be felvételi kérelmét, utóbbira 2,5-szer annyian, mint egy évvel korábban.

A jelentkezések alapján idén az ápolás, betegellátás, a pszichológia, a kereskedelem és marketing, valamint a jogász szakok voltak a legnépszerűbbek – ismertette, megjegyezve, hogy a mesterszakok közül a tanár szakok, továbbá a pszichológia, az egészségügyi menedzser, az emberierőforrás-tanácsadó, az egészségpszichológus és a sportközgazdász szak volt a legnépszerűbb idén.

Pósánné Rácz Annamária, az egyetem oktatási főigazgatója azt mondta, a felvételi követelmények változásai – a minimumpontszám és az emelt szintű érettségi eltörlése – nagyobb lehetőséget biztosítottak a jelentkezőknek a szakválasztáshoz.

A DE emellett számos formában, közvetlen találkozók mellett a közösségi médiában is felvette a kapcsolatot a középiskolás diákokkal.

Népszerű a jelentkezők körében az elsőéveseknek első alkalommal meghirdetett ösztöndíjprogramjuk is – mondta a főigazgató.

Molnár Dániel, a doktorandusz önkormányzat elnöke hozzátette: a felvételi eljárást megelőzően több mint hatvan középiskolában mutatkoztak be az egyetem karai, a Tanítsunk Magyarországért mozgalom keretében pedig száznál több hallgatójuk mentorál összesen mintegy ezer általános iskolást a hátrányos helyzetű kistelepüléseken.

Idén a hallgatók közreműködésével egyetemi nagyköveti rendszert hoznak létre, a nagykövetek középiskolákban előadásokon, valamint campustúrák szervezésével mutatják majd be a Debreceni Egyetemet a leendő hallgatóknak – mondta.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések