A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy új kutatás szerint több focista küzd demenciával, mint átlagember


A sportolás közbeni sérülések lehetnek a kiváltó okok 

A The Lancet orvosi szakfolyóiratban látott napvilágot az a kutatási eredmény, amelyet a Karinthy óta itthon is jól ismert Karolinska Intézet svéd szakemberei jegyeztek. 

A sportolók sok esetben vannak különleges sérüléseknek, vagy sérüléssel nem járó, de folyamatos erőhatásoknak kitéve, amelyek a későbbi életüket befolyásolják. Különösen sok aggodalom övezi a focisták fejelés miatti mikrosérüléseit, ez vezette most is a vizsgálatokat. A sportolók biztonsága érdekében ezeket a hatásokat muszáj alaposabban megismerni, egy ilyen kutatást végeztek el a svéd szakemberek – írja National Geographic.

Azt írják: 1924–2019 közt a svéd első osztályban játszó férfi focisták egészségügyi adatait hasonlították össze egy hasonló időszakban élő, 50 ezer fős, nem sportemberek csoportjával. A szigorú szűréseket követően 6007 focista (köztük 537 kapus) adatait tudták feldolgozni a kutatásban.

Az elemzések során különböző idegrendszeri károsodással járó betegségeket vizsgáltak, mint például a demenciával járó Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór, illetve számos, a mozgást befolyásoló idegrendszeri zavar. Összehasonlították a mezőnyjátékosok és a kapusok eseteit, a „civil” lakosságéval.

Az eredmények szerint 1,5-szer nagyobb eséllyel lett egy mezőnyjátékosnak valamilyen demenciával járó idegrendszeri betegsége, mint a civileknek, a kapusok esetében egészen kicsi (mérési szempontból elhanyagolható) volt a többlet.

A teljes kutatásról szóló cikket IDE kattintva olvashatják.  

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések