A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy rendkívül ritka ötszáz fontos bankjegy 24 ezer fontért kelt el egy árverésen


A korai sorozatszámmal ellátott bankjegyek gyakran keresettek a gyűjtők körében, mivel ezek közül sok nem került forgalomba 

Egy rendkívül ritka ötszáz fontos bankjegy 24 ezer fontért (tízmillió forint) kelt el egy árverésen Angliában – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása szerdán.

Az ötszáz fontos a Bank of England leedsi fiókjából származik, 1936-os keltezésű, és a Noonans által szervezett bankjegyárverésen került kalapács alá.

A darabot – amelyet Kenneth Peppiatt, a Bank of England akkori főpénztárosa írt alá – a pénzintézet bankjegyeinek egyik lelkes gyűjtője vásárolta meg.

Andrew Pattison, a Noonans bankjegyosztályának vezetője szerint egy valóban fantasztikus és kivételesen ritka bankjegyről van szó, amelyet csupán három fiókban – Londonban, Liverpoolban és Leedsben – adtak ki nagyobb mennyiségben.

Az elérhető bankjegyek közül a leedsi a legritkább – magyarázta Pattison.

A bankjegyért tizennyolc- és huszonkétezer font közötti összeget vártak. Ez volt az első példány, amelyet valaha árverésen értékesítettek, és mindössze a második ismert példány.

A korai sorozatszámmal ellátott bankjegyek gyakran keresettek a gyűjtők körében, mivel ezek közül sok nem került forgalomba.

Amikor a Bank of England új bankjegyet bocsát ki, a valamilyen szempontból kiemelkedő sorozatszámmal rendelkező bankjegyeket a fejlesztésben részt vevő embereknek és intézményeknek, valamint jótékony célokra szokta adományozni.

Fotó: Pool/AFP/Toby Melville

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések