A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy dániai aranyleleten bukkant fel a legrégebbi utalás Odin istenre


Az északi, viking törzsek sok istent imádtak, és mindegyiknek különböző tulajdonságai, gyengeségei és erősségei voltak


Dániai kutatók szerdán közölték, hogy azonosították a legrégebbi ismert feliratot, amely Odint, a skandináv és a germán mitológia egyik legfontosabb istenét említi.

A feliratra egy 2020-ban Nyugat-Dániában feltárt, vékony, díszes aranylemezen (brakteátán) bukkantak rá. Az egyoldalas aranyvereten az áll: „Ő Odin embere”. Szakértők szerint a lemezpénz valószínűleg egy ismeretlen királyra vagy nagyúrra utal. A leletet bemutató koppenhágai Nemzeti Múzeum szerint Észak-Európában több mint ezer brakteátát találtak.

Lisbeth Imer, a múzeum rúnaszakértője elmondta: a felirat az első kézzelfogható bizonyíték arra, hogy Odint már az ötödik században tisztelték, legalább 150 évvel korábban, mint ahogy azt eddig feltételezték. Az eddigi legrégebbi utalás egy dél-németországi brosson található, amelynek keletkezését a hatodik század második felére teszik.

A Dániában felfedezett aranylemez egy körülbelül egy kilogrammos aranylelet része, amely csészealj nagyságú medálokat és ékszerré átalakított római pénzérméket is tartalmaz. A kincsre a Jylland-félsziget középső részén fekvő Vindelev falujában találtak rá. Szakértők szerint a kincset 1500 évvel ezelőtt ásták el, vagy azért, hogy elrejtsék az ellenség elől, vagy pedig az istenek kiengesztelésére szolgáló adományként.

„Ez az egyik legmívesebb rúnafelirat, amelyet valaha láttam” − mondta Imer.

A rúnák olyan szimbólumok, amelyeket az észak-európai törzsek használtak az írásos kommunikációra.

Odin az északi mitológia egyik főistene volt, akit gyakran hoztak kapcsolatba a háborúval és a költészettel.

Az északi, viking törzsek sok istent imádtak, és mindegyiknek különböző tulajdonságai, gyengeségei és erősségei voltak. A mondák és a rúnaleletek alapján egy olyan vallás körvonalazódott, amelynek istenei sok emberi tulajdonsággal rendelkeztek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések