A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Drámai felfedezés: Afrika ketté fog hasadni!


Kenyát is elvágja a törésvonal menti földmozgás


Afrika lassan, de biztosan kettéhasad. Mint minden geológiai folyamat, ez sem gyors változás, évmilliók fognak eltelni, mire bekövetkezik, de alapvetően megváltozik bolygónk arca; Kelet-Afrika egy része leszakad a kontinens többi részétől, és valószínűleg egy új óceán is születik – írta az Origo kedden délután.

Az online újság az IFL Science március 7-i cikkére utalva, tudósokra hivatkozva közli, hogy az Afrikai kontinens két részre szakad, mégpedig a Kelet-Afrikai Hasadékrendszer mentén. (Ez a világ egyik legnagyobb hasadéka, amely több ezer kilométer hosszú, és számos afrikai országot érint, köztük Kenyát, Kongót, Etiópiát, Ugandát, Ruandát, Burundit, Zambiát, Tanzániát, Malawit és Mozambikot.)



Az afrikai lemez két részre – Szomáliai- és Núbiai-lemezre – válik. A távolodás mértéke ugyanakkor nagyon lassú, egy közel húszéves tanulmány szerint évente csupán néhány milliméteres. Azaz egyelőre nem kell aggódni az érintett területen lévőknek, a törés és az új óceán születése 5–10 millió év múlva következhet be. Ha megérjük...

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések