A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bepanaszolták az osztrák határt lezáró Somfalvát


Egy magyar nő hivatalos panaszt emelt a schattendorfi/somfalvi határnál épülő gyalogos zóna ellen. Az önkényes települési határzár kitiltaná az átmenő forgalmat.


Somfalva szerda óta autóval megközelíthetetlen Magyarország felől – hangzott el az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) vasárnapi adásában. Mint a műsorból kiderült, a határra vezető egyetlen utat a falu döntése alapján gyalogos zónává alakítják, és később is csak külön engedéllyel a somfalviak és a szomszédos ágfalviak hajthatnak át rajta autóval. Az okmány két évre százhatvan euróba kerül majd, és a somfalvi kereskedőknél, szolgáltatóknál levásárolható lesz. A cél az ingázók kiszorítása a falu útjairól.

A somfalvi intézkedésekkel kapcsolatban egy magyar nő nemrég Gaby Schwarz ombudsman irodájához fordult, mert szerinte az ügyben sérül az egyenlő bánásmód elve. A panaszos – aki az ORF szerint maga is a magyarországi ingázók közé tartozik – azt kifogásolja, hogy csak a somfalvi és ágfalvi lakosok kérhetnek áthajtási engedélyt. Velük szemben hátrányos helyzetbe kerülnek azok a magyarok, akik naponta dolgozni járnak Ausztriába – áll a beadványban.

Apró szépséghiba, hogy bár az ombudsman irodája arra szólította fel Somfalva polgármesterét, hogy nyilatkozzon a vádakkal kapcsolatban – magát az iratot a korábbi faluvezetőnek, Johann Lotternek (SPÖ) címezték, nem utódjának, Thomas Hoffmann-nak (SPÖ).

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések