A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az ukránok többsége szerint egyáltalán nincs szükség az orosz nyelv iskolai oktatására


A közvélemény-kutatás nem terjedt ki az Oroszország által megszállt Krím és Donbász területére 


Az ukránok többsége, 52 százaléka 2023 februárjában ellenezte az orosz nyelv iskolai oktatásának bármilyen formát, míg négy évvel ezelőtt az ukránok mindössze 8 százaléka osztotta ezt a véleményt – derült ki egy közvélemény-kutatás adataiból, számolt be csütörtökön az rbc.ua hírportál.

A jelentés szerint a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) által végzett kutatás adataiból kiderült, hogy bár most az ukránok 42 százaléka támogatja az orosz nyelv tanulásának bizonyos mértékig történő megőrzését, de még itt is jelentős belső változások történtek az orosz nyelv tanulására fordítandó idő csökkentésének az irányában A közvélemény-kutatás nem terjedt ki az Oroszország által megszállt Krím és Donbász területére írta meg a karpatalja.info.

A KMISZ szerint 1998-ban a megkérdezett ukránok 46 százaléka gondolta úgy, hogy az orosz oktatási körének meg kell egyeznie az ukrán nyelvével. 2019-ben ez az arány 30 százalék volt, most pedig már csak mindössze 3 százalék. Szintén 32 százalékról 6 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint az orosz nyelvet kisebb mértékben kellene tanulni, mint az ukránt, de nagyobb mértékben, mint a többi idegen nyelvet.

Valójában a jelzett 42 százalék túlnyomó többsége, 33 százaléka (az állampolgárok e kategóriájának csaknem 80 százaléka) szeretne annyi vagy kevesebb időt fordítani az orosz nyelv oktatására, mint más idegen nyelvekére.

A KMISZ 2023. február 14. és 22. között végezte saját felmérését 2002 válaszadó körében. A kutatás nem terjedt ki az Oroszország által megszállt Krím és Donbász területére, valamint azokra az állampolgárokra, akik 2022. február 24. után külföldre távoztak A közvélemény-kutatás nem terjedt ki az Oroszország által megszállt Krím és Donbász területére olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések