A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Északi Áramlat felrobbantása: Oroszország hamarosan közzéteszi a németekkel, dánokkal és svédekkel folytatott levelezést


Az Északi Áramlat–1 és –2 tengeri gázvezeték három vezetékében szeptember 26-án példátlan kár keletkezett 


Oroszország hamarosan szétküldi az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai között a Németországgal, Dániával és Svédországgal az Északi Áramlat incidens kivizsgálásáról folytatott levelezést – közölte Dmitrij Poljanszkij, az ENSZ állandó orosz képviselőjének első helyettese a The Dive YouTube csatornának adott csütörtöki interjújában – írta meg az oroszhirek.hu.

„Megtagadnak minden információhoz való hozzáférést, megtagadnak minden részvételt, függetlenül attól, hogy mi érintett fél vagyunk, tehát részt kellene vennünk ebben a vizsgálatban, de ők csak néhány levelet írnak nekünk, hogy mi azt csináljuk, amit csinálunk, ti pedig törődjetek a saját dolgotokkal" – mondta.

„Az átláthatóság érdekében elég hamar nyilvánosságra fogjuk hozni ezt az egész levelezést, és szétosztjuk a Biztonsági Tanács tagjai között – tette hozzá.

A nyugati médiában az Északi Áramlat szabotázsáról a közelmúltban megjelent információk kísérlet arra, hogy eltereljék a figyelmet arról, ami valójában történt – jegyezte meg a diplomata.

„Ami a közelmúltbeli információkat illeti, nem mennék bele túlságosan a részletekbe. Szerintem túlságosan nyilvánvaló, hogy ez valójában egy kísérlet arra, hogy eltereljék a figyelmet a történtekről" – mondta, amikor arra kérték, hogy kommentálja a nyugati médiában a héten megjelent jelentéseket, amelyek szerint egy ukránbarát csoport lehetett érintett a szabotázscselekményekben.

Az Északi Áramlat gázvezetékeket ért szabotázscselekmények nemzetközi kivizsgálásának határozatáról szóló szavazásra az ENSZ Biztonsági Tanácsában valószínűleg március végén kerül sor, bár a szöveg előzetes jóváhagyásával kapcsolatos munka nem halad túl jól – mondta Poljanszkij.

„A szakértői munka nem halad túl jól, ezért türelmesek vagyunk, három szakértői konzultációs fordulót tartottunk. De valamikor, valószínűleg március végére, szavazásra bocsátjuk ezt a szöveget. Nem lennék meglepve, ha a nyugati országok megpróbálnának úgy tenni, mintha ez túlzás lenne, nincs rá szükségünk, az információk nem megbízhatóak és így tovább és így tovább. Tudják, hogy milyen kettős mércét alkalmaznak abban a helyzetben, amikor az nem az ő javukra válik" – magyarázta.

Korábban a Nord Stream AG vállalat arról számolt be, hogy az Északi Áramlat–1 és –2 tengeri gázvezeték három vezetékében szeptember 26-án példátlan kár keletkezett. Svéd szeizmológusok később felfedték, hogy szeptember 26-án két robbanást regisztráltak az Északi Áramlat gázvezetékek mentén. A Dán Energiaügynökség arról számolt be, hogy nagy mennyiségű gáz ömlött a tengerbe. November 18-án a svéd ügyészség kijelentette, hogy a gázvezetékek robbanásai szabotázscselekménynek minősülnek, és hogy vizsgálat folyik – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések