A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A „zenélő” út maga a pokol. Tök mindegy, hogy mit „zenél”: szörnyképződmény


Egy helyi lakos más képet fest a jópofa útszakaszokról


„Kedves Autósok! Kérjük, ne hajtsatok rá az utak zajt keltő bordáira! Hogy miért? Mert a »zenélő« út maga a pokol. Tök mindegy, hogy mit »zenél«: szörnyképződmény.” Érdemes elgondolkodni az alábbi felhíváson: közel sem mindenki rajong a zenélő utakért – írja a Földjáró.hu.

Zenélő útnak nevezzük azokat a Magyarországon is kiépített útszakaszokat, amelyeken áthajtva dallamok csendülnek fel az út speciális barázdás kialakításának köszönhetően. A hangsor megszólaltatásához bizonyos sebesség betartása szükséges, 80 kilométer per órás sebesség az ideális hozzá, hogy a megfelelő ütemben halljuk a zenét.

Az első zenélő utat közel harminc éve, 1995-ben építették meg Dániában. Magyarországon immár három közúti szakasz kezd dalolni, ha megfelelően hajtunk át rajta. Az első zenélő etapot igen stílusosan tavaly a 67-es úton adták át a Republic zenekar örökbecsűjével.



Ezután a 37-es főút új szakaszán csendült fel az Érik a szőlő népdal, idén pedig új zenélő útrészt jelentettek be Nógrád vármegyében, ahol Jobbágyi és Salgótarján között fog megszólalni az Ismerős arcok zenekar legismertebb slágere, a Nélküled.

„Bárki belegondolt valaha is abba, mit jelent egy ilyen zajforrás közelében élni nap nap után?”

A zenélő útszakaszokat kedélyesen fogadta a magyar közvélemény, különösebb indulatok nélkül. Most azonban egy podcaster, Esperes Ákos szólalt fel a közszereplői Facebook-oldalán a zenélő utak használata ellen (ugyanis az autóval ki is lehet kerülni a zenét előidéző útbordákat).

A Vezess.hu a téma kapcsán arról ír, hogy korábban már holland lakók is panaszt tettek zenélő útszakasz miatt, mondván, őrjítő a folyamatosan ismétlődő zenét hallgatni, amelyet náluk a szél zúgása is felerősített.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések