A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A sunyi finnek továbbra is orosz gázzal fűtik a lakásaikat és elmondhatjuk, hogy nem ajándékba kapják


A finn állami energiaszolgáltató, a Gasum továbbra is Oroszországtól kíván gázt vásárolni – jelentette hétfőn az Yle hírportál a vállalat közleményére hivatkozva.


A Gasumnak hosszú távú gázszállítási szerződése van Oroszországgal, amelyet a nyilatkozat szerint még az Ukrajnával kapcsolatos uniós szankciók és az orosz ellenszankciók tavalyi bevezetése előtt írtak alá. Ez “még több évig” érvényes – közölte a vállalat, megjegyezve, hogy a szerződés értelmében köteles fizetni, és nem áll szándékában megszegni ezt a megállapodást.

“A szerződés egy úgynevezett take-or-pay szerződés, amely a gázszállítási szerződéseknél szokásos. Ez azt jelenti, hogy a Gasum köteles minden évben fizetni egy bizonyos mennyiségű cseppfolyósított földgázért (LNG), függetlenül attól, hogy kapunk-e Oroszországból vagy sem” – magyarázta a vállalat az Yle-nek küldött e-mailben. A Gasum megjegyezte, hogy nincs jogi alapja arra, hogy felmondja a szerződést, vagy választott bíróság elé vigye azt.

Moszkva a tavalyi uniós szankciókra válaszul követelte, hogy az azokat támogató országok vevőinek dollár vagy euró helyett rubelben kell fizetniük az orosz gázszállításokért. Finnország nem volt hajlandó elfogadni a fizetés megváltoztatását, a Gazprom pedig felfüggesztette a csővezetékes gázszállításokat az országba.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések