A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A magyar diaszpóra legjobbjai Madridba kerültek


A diaszpórában élő és alkotó magyar képzőművészeket bemutató vándorkiállítást nyitott meg a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerdán Madridban.


„A mai tárlaton olyan festők munkáit csodálhatják meg, akik bár távol élnek az anyaországtól, továbbra is büszkék magyar gyökereikre" – fogalmazott Szilágyi Péter.

Mint mondta, a Magyar | Művész | Világ című kiállításon bemutatott alkotásokon – „ha áttételesen is" – megjelenő magyar motívumok bizonyítják: az anyaországtól távol élő és alkotó művészek továbbra is büszkék őseiktől kapott örökségükre.

A tárlat példája annak, hogy a közös kultúra, történelem, hagyomány és művészet összeköt bennünket, éljünk a világ bármely pontján – fűzte hozzá.

„Hiszem, hogy a mai kiállítás üzenete, hogy nem vagyunk elveszve a nagyvilágban, és nemzetünk egysége ma erősebb, mint valaha" – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Szilágyi Péter felidézte, hogy a kiállítás anyagát a budapesti Magyarság Háza tízéves fennállása alkalmából 2021-ben meghirdetett pályázatra beérkezett munkákból válogatták össze.

„Kultúránk ápolásában és nemzeti identitásunk erősítésében fennállása óta kiemelkedő szerepet tölt be a Magyarság Háza. Munkájuknak hála mára már a képzőművészet terén is megerősödhetett az összetartozás" – fogalmazott.

A válogatásba mintegy 40 alkotás került be a 17 országból, például Kanadából, az Egyesült Államokból, Brazíliából, Chiléből és Ausztráliából beküldött, csaknem 300 pályamunka közül.

A vándortálatot eddig Innsbruckban, Topolyán, Székelyudvarhelyen, Szatmárnémetiben és Budapesten láthatta a nagyközönség.

A többi közt grafikákból, festményekből, szobrokból, fotókból álló gyűjtemény többsége a természet, a vallás és magyarsághoz tartozás témáit dolgozza fel.

A vándorkiállításhoz kétnyelvű katalógus is készült bemutatva a diaszpórában élő magyar művészek életútját és munkásságát.

Az alkotások a madridi magyar nagykövetség közreműködésével az OCCO Art Galleryben tekinthetők meg a spanyol fővárosban egy hónapon át. A tárlat anyaga ebből az alkalomból kiegészült Fodor-Lengyel Zoltán Madridban élő képzőművész Médos negra című festményével.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések