A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A legjobb tippek, hogyan maradjunk formában 50 felett


Az ötödik X után sem kell lemondanunk a mozgás öröméről és jótékony hatásairól. Sőt mi több, ez az a kor, amikor még inkább szükség van rá, hiszen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben átvészeljük a változásokat.   


Akár életünk része volt eddig a sport, akár nem, mindenképpen érdemes olyan ízületkímélő gyakorlatokat beiktatni a mindennapjainkba, amik fejlesztik az egyensúlyunkat és az izomerőnket. Nem árt azonban körültekintőnek lenni. Ha régóta nem mozogtunk, akkor ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk.

Alizetics

Az Alizetics torna az egész vázizomzatot foglakoztatja. Az erősítő, nyújtó és lazító gyakorlatok úgy állnak össze, hogy a szervezet megterheltsége a lehető legkisebb legyen, ugyanakkor az izomrostok vastagodjanak, és elfoglalják a felesleges zsírszövet helyét. Ennek hatására nő az izomerő, fokozódik a teljesítőképesség, a testalkat arányossá válik. A végeredmény hajlékony, karcsú és harmonikus mozgású test.

Jóga

Sohasem késő belevágni ebbe a különleges mozgásformába. A jóga növeli az állóképességet, javítja a testtartást, ugyanakkor nagy előnye, hogy rendszeres gyakorlása kilazítja a megmerevedett ízületeket, csökkenti a csontritkulás kockázatát és erősíti az idegeket. A légzőgyakorlatok növelik a tüdőkapacitást, a lassan végzett nyújtások növelik testünk rugalmasságát.

Kerékpározás

A biciklizés remek zsírégető, értelemszerűen csökkenti az elhízás kockázatát, kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert és a gyakori tekerés hatására nagymértékben javulhat szervezetünk terhelhetősége, fizikai teljesítőképessége.

Nordic walking

A botokkal való intenzív séta kitűnő kardiómozgás, az egész testet átmozgatja. Növeli az izmok rugalmasságát, dinamikusabbá teszi a mozgást, jót tesz az ízületeknek, az állóképességnek és a mozgáskoordinációnak. Mindemellett számtalan betegség megelőzésében és kezelésében is segíthet, ezért is javasolják magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás esetében is.

Úszás

A kor előrehaladtával a csökkenő izomtömeg miatt könnyen fájdalmas kudarcélmény lehet egy-egy rosszul megválasztott edzésforma. Az úszás viszont az egyik legjobb sport hatvanéves kor felett, főleg, ha túlsúllyal és ízületi problémákkal küzdünk. Egész szervezetünk működését pozitívan befolyásolja: növeli az izmok rugalmasságát, edzi a tüdőt és segíti a szív működését.

Tai Chi

A kor előrehaladtával testünkben átalakul a test-zsír aránya, lassul az anyagcsere, csökken az izomtömeg, a csontok-izmok rugalmassága, valamint a szervezet állóképessége. Az eredetileg harcművészetként indult mozgásforma gyakorlása fokozza a szervezet energikusságát, relaxál, megnyugtatja az elmét, határozottan javítja az izmok állapotát és a szívműködést.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések