A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

48 500 éves szibériai „zombivírust” élesztettek újra a tudósok


Az északi félteke egyötödét borítja permafroszt Alaszkától Kanadán át Oroszországig 


48 500 éves „zombivírust" találtak a szibériai permafrosztban, és élesztettek újra a tudósok, írja a Unilad. A szakemberek szerint az emberiség számára minimális kockázatot jelent a több tízezer éve megfagyott vírus tanulmányozása – írja a szeretlekmagyarország.hu.

A zombivírusvadász Jean-Michel Claverie, a franciaországi Aix-Marseille Egyetem Orvostudományi Karának emeritus professzora a permafrosztból származó földminták vizsgálata közben bukkant a vírusra. A professzor szerint rengeteg vírus nyomait fedezték fel kutatás közben, de nem tudják biztosan, hogy ezek életben vannak-e.

A múlt hónapban publikált elmélete szerint, amennyiben a korábban felfedezett amőbavírusok életben vannak, az arra utalhat, hogy a többi kórokozó is fertőzőképes lehet még.

Birgitta Evengård, a svédországi Umeai Egyetem Klinikai Mikrobiológiai Tanszékének emeritus professzora hangsúlyozta, hogy az ilyen ősi vírusok tanulmányozásához nagyon szigorú felügyeletre van szükség. A kutató szerint ugyanis egy permafrosztban rejtőző vírussal szemben valószínűleg tehetetlen lenne az immunrendszerünk.

Nemcsak vírusok, hanem a hidegháború idejéből származó vegyi és radioaktív hulladékok is károsíthatják a természetet a szibériai permafrosztban. Kimberley Miner, a NASA klímakutatója szerint „aggodalomra okot adó", ami a világnak azon a részén történik. A tudós szerint ezért is lenne létfontosságú, hogy a fagyott terület minél nagyobb része továbbra se olvadjon fel.

A permafroszt az északi félteke egyötödét borítja Alaszka, Kanada és Oroszország területein. A fagyott talaj egyfajta időkapszulaként működik: rengeteg élőlényt – köztük a már említett vírusokat is – közel eredeti állapotában megőrzött évezredeken keresztül.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések