A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

10 év börtönbüntetést kapott Fehéroroszországban a Nobel-díjas Bialiatski


Fehéroroszország végül 10 év börtönbüntetésre ítélte a Nobel-díjas Alesz Bialjatszkijt, akvel szemben súlyos vádakat fogalmaztak meg. 

Alesz Bialjatszkijt, és az általa alapított emberi jogi központ három vezető személyiségét kormányellenes tüntetések finanszírozása miatt ítéltek börtönre. Egy fehéroroszországi bíróság összesen 10 év börtönbüntetést szabadott ki a Nobel-díjas Bialjatszkijre, Fehéroroszország vezető emberi jogi aktivistájára.

A 2022-es Nobel-békedíj egyik kitüntetettjét a 2020-as választások miatti tömeges tüntetések után tartóztatták le, majd bebörtönzötték. Az Al Jazeera azt írja, hogy Bialjatszkijt és társait azzal vádolták, hogy pénzt biztosítottak a politikai foglyoknak és segítettek nekik kifizetni a jogi költségeket.

Szvjatlana Csihanouskaja, a fehérorosz ellenzéki vezető szégyenletes igazságtalanságnak nevezte a pert. Bialjatszkij jelenleg 60 éves, ami azt jelenti, hogy a börtönbüntetése letöltését követően 70 esztendősen kerülhet szabadlábra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések