A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb szocialista EP-képviselőt tartóztattak le


Marc Tarabella egyébként polgármester is Belgiumban. 


Letartóztatták a brüsszeli korrupciós botrányban érintett szocialista EP-képviselőt – adta hírül a Politico. Tarabellát már korábban kizártak szocialista pártjából, az Európai Parlamentben feltételezett korrupcióval kapcsolatos vizsgálat során.

Tarabella ügyvédje, Maxim Töller a POLITICO-nak elmondta, hogy ügyfele még nem jelent meg a nyomozóbíró előtt.

Az ügyészség egy utólagos sajtóközleményben azt is megerősítette, hogy péntek reggel különböző razziákra került sor. Átkutatták Tarabella egyik bankfiókját egy liège-i bankban, valamint

több irodát a vallon Anthisnes városában, ahol Tarabella még mindig polgármester.

Az Európai Parlament múlt csütörtökön plenáris ülésen felfüggesztette Tarabella és képviselőtársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát, ezzel megnyitva az utat a belga nyomozók előtt a kihallgatásukhoz. Három másik gyanúsított börtönben van.

Az ügyész nem nyilatkozott arról, hogy Tarabella milyen vádakkal nézhet szembe, és hogy az olasz állampolgárságú Cozzolino ellen folyik-e rendőrségi eljárás.

Delphine Colard, az Európai Parlament helyettes szóvivője elmondta:

Soha nem kommentáljuk a folyamatban lévő bírósági eljárásokat. A Parlament mindig teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal”.

A parlamenti jelentések szerint a vádak Tarabella és Cozzolino ellen korrupció, bűnszervezetben való részvétel és pénzmosás lehet.

A múlt hét végén az ügyet vezető belga nyomozóbíró az ügy négy eredeti letartóztatottjának egyikét, Niccolò Figà-Talamancát – a korrupciós botrányhoz kapcsolódó egyik nem kormányzati szervezet, a No Peace Without Justice főtitkárát – kiengedte a börtönből.

Három másik gyanúsított, Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke, élettársa, Francesco Giorgi és Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselő még mindig börtönben van. Januárban Panzeri megállapodást kötött a nyomozókkal való együttműködésről.

Tarabella és Cozzolino egyaránt tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések