Hirdessen itt

Novák Katalin Giorgia Melonival találkozott Rómában

Az illegális bevándorlás, a hagyományos családi értékek támogatása, az uniós források elosztása és a Nyugat-Balkán volt a témája Novák Katalin magyar köztársasági elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök találkozójának szerdán Rómában. 

A két szövetséges állam politikusa megbeszélésén négy témát érintett – közölte a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az első téma az illegális migráció volt, és mindkét politikus egyetértett abban, hogy ennek gátat kell szabni.

Az olasz miniszterelnök a stockholmi EU-csúcson tervez részletes vitát kezdeményezni a kérdésben, mert meglátása szerint a másodlagos migráció fontos téma, de az Európai Unióba (EU) érkező migrációt a határon kell megállítani.

Olyan intézkedésekre van szükség, amely az illegálisan érkező bevándorlók tényleges belépését megakadályozza.

A magyar elnök ismertette az évek óta változatlan magyar álláspontot: az illegális bevándorlás fenyegetés Európa számára, aminek gátat kell vetni. Térségünk demográfiai és munkaerőpiaci problémáit nem a bevándorlás ösztönzésével kell orvosolni. A hagyományos családi értékek megerősítése abban is segít, hogy a fiatalok könnyebben tudjanak családot alapítani, gyermeket nevelni.

A másik három téma

Az erős családpolitika Olaszországban és Magyarországon is elemi érdek és szándék. A harmadik kérdés a nyugat-balkáni bővítés volt. A két politikus egyetértett abban, hogy mielőbbi bővítésre van szükség, s ez nemcsak a hat csatlakozni kívánó ország érdeke, hanem az EU-é is. A negyedik téma az uniós források kérdése volt.

Az olasz miniszterelnök egy rugalmasabb, a korunk kihívásainak megfelelő felhasználást kezdeményez.

A magyar köztársasági elnök is egyetértett azzal, hogy azokat a forrásokat, amelyek a tagállamoknak járnak, meg kell, hogy kapják, és olyan felhasználási szabályokat kell alkalmazni, melyek az adott nemzet és az európai unió érdekeit egyaránt szolgálják.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések