A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ezúttal svéd zászlót égettek, Indonéziában

Folytatódik a svédországi Korán-égetés utóélete – Erdogantól Kadirovon át Indonéziáig tiltakoznak a muszlimok. 

Mint ismeretes, a minap Koránt égettek Svédországban. Az előző szombaton tartott stockholmi tüntetésen Rasmus Paludan svéd-dán szélsőjobboldali, iszlám- és bevándorlás-ellenes aktivista gyújtotta meg a muszlimok szent könyvét.

A Korán-égetést visszataszítónak nevezve elhatárolódott a történtektől a svéd külügyminiszter. Tobias Billström kifejtette: „Svédországban messzemenően tiszteletben tartjuk a kifejezési szabadságot, de ez nem jelenti azt, hogy a svéd kormány vagy én magam támogatnám a tüntetésen kifejtett nézeteket". A svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson is elítélte a történteket.

Ez azonban nem hatotta meg Törökország elnökét,

aki a NATO-ba igyekvő Svédországot figyelmeztette a következményekre.

„Nyilvánvaló, hogy Svédország nem várhatja Törökország támogatását a NATO-csatlakozást illetően, miután Stockholm okot adott a szombati gyalázatos Korán-égetésre a svéd fővárosban" – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Az államfő leszögezte: ha Stockholm nem mutat tiszteletet a muszlimok hite iránt, Törökország nem fogja támogatni Svédország NATO-csatlakozását. „Senki nem rendelkezik annak szabadságával, hogy más vallások szentségeit megalázza" – nyomatékosította Erdogan.

A Korán-égetésben rejlő lehetőségeket megragadta Ramzan Kadirov csecsen vezető is. A kaukázusi muszlim hadúr kifejtette: „Stockholmban néhány söpredék elégette a szent Koránt a török nagykövetség előtt. (...) Csak azok képesek a szent értékeket meggyalázni, akiket megszállt az ördög." Kadirov szerint az akciót svéd politikai erők kezdeményezték és finanszírozták. „Ki mint vet mindenki, úgy arat. Akik ebben részt vettek, örök kárhozatra ítéltetnek. Előbb-utóbb ezt meg fogják érteni, de akkor már túl késő lesz.

A pokolban fogtok elégni, démonok"

– fejtette ki a csecsen politikus.

Az azóta eltelt időben pedig még újabb hullámokat is vetett a svédországi Korán-égetés. Legutóbb a távoli Indonéziában – a világ legnépesebb muszlim országában – haraptak rá a témára.

Hétfőn Jakartában a svéd nagykövetség előtt gyűltek össze tüntetők, hogy tiltakozzanak a történtek ellen

„Sürgetjük az indonéz kormányt, hogy ne csak elítélje a Korán-égetést, hanem bojkottáljon mindent, ami svéd"

– mondta egy tüntető a BBC tudósítása szerint.

Svédország NATO-ba való beengedése tehát továbbra is el van halasztva Törökország részéről – a török elnök addig is további követeléseket fogalmazhat meg az északi ország felé.

Erdogan a napokban már

a szintén NATO-ba igyekvő Finnországot is kijátszotta Svédországgal szemben.

„Finnország nem követheti el ugyanazt a hibát, amit Svédország" – hangsúlyozta a török elnök.

„Átadtunk Svédországnak egy 120 személyt tartalmazó listát, és felszólítottuk őket, hogy adják ki az országukban tartózkodó terroristákat. Ha nem adják ki őket, akkor sajnálom" – folytatta Erdogan. „Lehet, hogy Finnországnak más üzenetet adunk át (a NATO-kérelmükkel kapcsolatban), és Svédország megdöbbenne, ha látná az üzenetünket. De Finnország nem követheti el ugyanazt a hibát, amit Svédország" – figyelmeztetett a török vezető.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések