A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megszüntette az EU a lengyel LMBT-mentes zónák miatti eljárást


Az Európa Tanács még 2021 júliusában indított eljárást Lengyelország ellen az LMBT-mentes zónák miatt. Ezt az eljárást most hirtelen megszüntették – írja a Notes from Polandra hivatkozva egy hazai LMBTQ híroldal.


2019 és 2020 között több mint 100 közigazgatási egység (apró falvaktól egészen teljes vajdaságokig bezárólag) döntött úgy, hogy LMBT-mentes zónaként határozza meg magát.

“Az egyenlőség, valamint a méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartása az EU alapvető értékei, amelyeket az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikke rögzít” – közölte akkor a bizottság. Egyben ígéretet tett arra, hogy “minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál eme értékek védelmében”.

Most azonban kiderült, hogy a bizottság csendben ejtette az ügyet. Az OKO.press híroldal értesülései szerint Nicolas Schmit EU-biztos egy Varsóban tett látogatásakor azt mondta, az ügyet nem zárták le, csak “felfüggesztették”. A híroldal azonban a bizottságot is megkérdezte és azt a választ kapták, hogy január 26-án az eljárást megszüntették. Arra nem adtak választ, hogy miért.

Justyna Nakielska, az egyik vezető lengyel LMBTQ szervezet, a Homofóbia Elleni Kampány képviselője úgy nyilatkozott, hogy meglepte őket a döntés.

“A lengyel kormány nem válaszolt kielégítően az Európai Bizottság jogsértési eljárás keretében küldött leveleire, és a LMBT-mentes zónák – bár fokozatosan hatályon kívül helyezik őket – még mindig léteznek” – jegyezte meg.

“Követeljük, hogy a bizottság használja fel a rendelkezésére álló eszközöket… hogy hatékonyan követelje az összes diszkriminatív határozat hatályon kívül helyezését, különösen a Lengyelországra vonatkozó új uniós pénzügyi terv fényében” – tette hozzá Nakielska.

A zónákat megszüntető települések általában azért vonták vissza a határozataikat, mert féltek attól, hogy elesnek az uniós forrásoktól. Egyes aktivisták szerint a bizottság mostani döntése miatt a lengyel kormányról lekerül a nyomás, hogy végleg megszüntessék ezeket a zónákat.

A lengyel kormány a bizottsággal való levelezésében azzal érvelt, hogy ezek a határozatok nem írják felül a hatályos diszkriminációellenes törvényeket, nem diszkriminálnak LMBTQ személyeket, hanem az “LMBTQ ideológiával” szemben fejezik ki a véleményüket.

Az OKO.press meg nem nevezett belső forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy az Európai Bizottság azért állította le a Lengyelországgal szembeni jogi eljárást, mert az új szabályok értelmében a 2021-től 2027-ig tartó jelenlegi uniós költségvetés kiadásainak meg kell felelniük az EU Alapjogi Chartájának.

Ez azt jelenti, hogy az uniós pénzeket nem oszthatják szét és nem költhetik el azok a nemzeti vagy helyi hatóságok, amelyek nem tartják be az EU diszkriminációellenes szabályait – írja az OKO.press.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések