Hirdessen itt

Kína: Tovább mélyült a kölcsönös bizalom Oroszországgal

Tovább közeledik a két szuperhatalom. 

Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – jelentették be Pekingben szombaton. A külügyi tárca közleménye szerint

Kína kész együttműködni Oroszországgal stratégiai partnerségük megvalósítása és a kapcsolatuk további fejlődésének előmozdítása érdekében.
Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy évvel ezelőtt Moszkvában jelentette be stratégiai partnerségét, amelynek célja az Egyesült Államok befolyásának ellensúlyozása, és amelyről azt mondták, hogy együttműködésükben nem lesznek "tiltott területek".    

Ma Csao-hszü február 2-3-i látogatása során találkozott Andrej Rudenko és Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettesekkel is – derült ki a dokumentumból. A találkozók során a felek véleményt cseréltek a két- és többoldalú együttműködésről, valamint a közös érdekű nemzetközi és regionális kérdésekről.

A nyilatkozat a Kína és az Egyesült Államok közötti feszültség fokozódása után jelent meg,
azt követően, hogy egy kínai léggömb az amerikai légtérbe repült. Washington felderítő léggömbnek minősítette a léghajót, míg Kína szerint az egy polgári meteorológiai és egyéb tudományos célokra használt léggömb. Az eset miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter elhalasztotta pekingi látogatását, amely pénteken kezdődött volna.    

A Ma Csao-hszü látogatásáról szóló külügyminisztériumi közleményben nincs szó Ukrajnáról, ahol Oroszország közel egy éve „különleges katonai műveletet" folytat. Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy Moszkva és Kína kapcsolatainak nincsenek határai, és annak ellenére, hogy nem hivatalos katonai szövetségről van szó, sokkal magasabb és szélesebb körűek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések