Hirdessen itt

Kihátráltak a nyugati partnerek Ukrajna mögül, kevesebb Leopard érkezik


Az Ukrajnának eredetileg felajánlott 31 darab Leopard 2A6 harckocsi helyett Németország és Portugália végül csak 17 darabot tud leszállítani, mert a többi partner kihátrált az akcióból – árulta el egy lapinterjúban Boris Pistorius német védelmi miniszter.


Az Infostart szerint a tárcavezető a Der Spiegelnek adott interjújában azt mondta:

Csalódott a partnerek Ukrajna iránti, sokat hangoztatott elkötelezettségében.

A januárban kinevezett politikus emlékeztetett arra, hogy első munkanapján a németországi amerikai katonai támaszpontra, Ramsteinbe utazott, ahol a partnerországok védelmi miniszterei kérték arra, hogy adjon engedélyt a német gyártmányú és legkorszerűbbnek számító Leopard 2-es harckocsik Ukrajnának történő szállítására. Ennek ellenére mostanáig nem kapott konkrét ígéreteket a Leopardok szállítására, még Lengyelországtól sem, amely Ukrajna „leghangosabb" támogatójának számít.

Boris Pistorius szerint emiatt Németország és Portugália csak 17 harckocsit tudnak leszállítani, ezért jelen állás szerint eggyel kevesebb harckocsi zászlóaljat tudnak felszerelni. A védelmi miniszter azt is hozzátette, nem zárja ki, hogy a későbbiekben a Bundeswehr készleteiből további Leopard 2-es harckocsikat szállíthatnak Ukrajnának, pótolva a kieső darabokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések