A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy istállóban tartotta a férfit Nagykállóban, dolgoztatta, verte - Majdnem belehalt


Házi rabszolgatartásért 8,6 év fegyház. 

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk: a vármegyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának munkatársai 2021. november 8-án fogták el a 39 éves nagykállói G. S.-t, aki 2020 májusában az otthonába költöztetett egy cselekvőképességében korlátozott, lakhatással nem rendelkező, gondnokság alatt álló férfit. 

A házához tartozó istállóban szállásolta el méltatlan körülmények között, és kiszolgáltatott helyzetét kihasználva rávette, hogy a lakhatásért és élelemért cserébe nála dolgozzon. A férfinak gondoznia kellett az állatokat, és minden olyan feladatot el kellett végeznie, amit a szállásadója meghatározott. G. S. gyakran veréssel kényszerítette a férfit munkavégzésre, de rendszeresen bántalmazta és megalázta akkor is, ha a munkájával nem volt megelégedve. 

A jövedelmét elvette, csupán ennivalót és cigarettát adott neki. 2020 novemberében egy alkalommal az ingatlan udvarán olyan súlyosan megverte a férfit, hogy az ütésektől és rúgásoktól életveszélyes sérüléseket szenvedett. Ezután az autójába tette, a korábbi lakóhelyére vitte, és az utcán a sorsára hagyta. Az életveszélyt okozva elkövetett kényszermunka elkövetése miatt indult eljárásban G.S. az előkészítő ülésen nem ismerte be a bűnösségét, így öt tárgyalási nap után pénteken hirdetett ítéletet a Nyíregyházi Törvényszék bírája, dr. Polyák Mónika.

A sértett és a vádlott is sérült

G. S., aki 2021. november 8-ától előzetes fogvatartásban van, a büntetés-végrehajtási intézetből távmeghallgatással vett részt a tárgyaláson, aminek kezdetén a vádirattal megegyezően beismerő vallomást tett. Azt mondta, bocsánatot kér a sértettől, és hozzátette: nagyon sajnálja, amit tett. 

Dr. Szláma Emma vezető védő enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottnak négy kiskorú gyermekről kell gondoskodnia, de G. S. alacsony műveltségi szintjét, iskolázatlanságát, értelmi képességeinek korlátozottságát is ide sorolta. 

– Az átlagosnál gyengébb intellektussal bír, disszociális zavara van: ebben az ügyben nemcsak a sértett sérült, de a vádlott is – fogalmazott az ügyvéd, aki a középmértéknél alacsonyabb büntetés kiszabását kérte. Dr. Kruták  Gyula ügyész viszont a középmértékkel megegyező, azaz tíz év szabadságvesztést tartott indokoltnak. 

– Súlyosító körülmény, hogy elszaporodtak az ehhez hasonló bűncselekmények, G. S. pedig büntetett előéletű, aki a cselekményét visszaesőként követte el – tette hozzá. Az utolsó szó jogán G. S. még egyszer bocsánatot kért és azt mondta, az eset miatt tönkrement a családjuk.

Erkölcsileg súlyosan kifogásolható

Dr. Polyák Mónika 8 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte a férfit, aki leghamarabb a büntetése 3/4-ének letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra – az előzetes fogvatartásban töltött időt beszámítják. A bíró enyhítő körülményként értékelte a férfi megbánó magatartást és beismerő vallomását, de hozzátette: ha a beismerő nyilatkozatot G. S. az eljárás korábbi szakaszában tette volna meg, nagyobb súllyal tudta volna figyelembe venni. Azt mondta, az enyhítő és súlyosító körülményeket egyaránt figyelembe véve azért szabott ki a középmértékhez közelebb eső büntetést, mert a férfi bűnismétlő, tette pedig erkölcsileg súlyosan kifogásolható.

Az ítélet nem jogerős: az ügyész hosszabb időtartamú szabadságvesztés érdekében, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések