A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Baltával sújtott le, de semmire se emlékszik a vámosgyörki lányok gyilkos apja


Nem emlékszem semmire – állítja a 47 éves apa, aki a gyanú szerint megölte a lányait, majd öngyilkosságot kísérelt meg. A Pest vármegyei vizsgálók vádemelést javasolnak.


Ahogy arról korábban már portálunkon is beszámoltunk, állampolgári bejelentés alapján érkeztek járőrök tavaly május 26-án este egy aszódi társasház egyik lakásához, ahonnan a telefonáló furcsa szagot érzett kiáramlani. A járőrök a tűzoltók közreműködésével beléptek a sötét lakásba, ahol két holttestet találtak. Egy 14 éves lány az egyik, a 16 esztendős nővére a másik hálószoba ágyában feküdt élettelenül.

A rendőrök kiderítették, hogy a gyermekek Heves megyei lakóhelyükről május 20-án érkeztek láthatásra Aszódon élő édesapjukhoz. Az apa – május 20-áról 21-ére virradóra – álmukban megölte a lányait, majd Adácsra autózott, postán feladta az előre megírt végrendeletét, majd egy arra közlekedő mozdony elé lépve öngyilkosságot kísérelt meg. A helyszínről életveszélyes állapotban, mentőhelikopter vitte kórházba az akkor még ismeretlen személyazonosságú férfit, iratok ugyanis nem voltak nála. Hetekig nem volt kihallgatható állapotban, miután a Pest vármegyei nyomozók kiderítették, ki is ő valójában, folyamatosan rendőrök őrizték.Míg az élet elleni bűncselekmények ügyében nyomozók a kezelőorvosi véleményre vártak, a kórházi ellátás ideje alatt minden fellelhető bizonyítékot összegyűjtöttek a gyanú erősítéséhez, majd a 25 nappal későbbi közléséhez.

Az aszódi lakást, valamint a férfi Adácson hagyott autóját érintő helyszíni szemle közel 24 órán át tartott. A folyamatosan érkező adatokat, információkat elemezték, értékelték, a lefoglalt bűnjeleket – egyebek között az elkövetéshez használt, nagyobbik lánya ágyában megtalált baltát, a lakásban talált összes kést, valamint otthoni naptárának bejegyzéseit – megvizsgálták. Feltérképezték és időrendbe szedték L. T. mozgását, ezek alapján igyekeztek percről percre rekonstruálni a végzetes éjszaka és az az után történteket. Miközben a háttérben végzett nyomozói munka egy percre nem állt meg, minden nap gyanúsítotti kihallgatásra készülve indult. Arra azonban közel négy hetet várniuk kellett.

A férfi egészségi állapotában június 20-án állt be változás, a kórházból elbocsátották. Az előre meghatározottak szerint rendőri kísérettel, bilincsben, vezetőszáron vitték a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Róna utcai objektumának a kihallgatóhelyiségébe.

Öt minősítő körülménnyel – előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésre képtelen állapotukat kihasználva – minősített emberölés bűntettével gyanúsították meg. L. T. nem tett panaszt a gyanúsítás ellen, ahogy vallomást sem, kérdésekre nem válaszolt.

A rendőrök kezdeményezték a személyi szabadságának legszigorúbb korlátozását, amelyet a bíróság június 20-án elrendelt, a letartóztatás helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.

Az azóta eltelt hónapokban a rendőrök minden olyan, a szakma előírásai szerinti nyomozási cselekményt elvégeztek, amely a vádképességhez elengedhetetlen. Szakértőkkel vizsgáltatták meg a lefoglalt eszközöket, anyagokat, de L. T.-re is további igazságügyi szakértői vizsgálatok vártak.

A végzetes éjszakán L. T. bement a már alvó lányaihoz. Először a kisebbik gyermekével végzett, majd a nagyobbik lányára sújtott le több baltacsapással, miután egy késsel megszúrta. Mindkét gyermek halálát vérvesztéses sokk okozta.

Időközben az emberölés súlyosító körülményeit négyre apasztották (az ügy előre haladtával gyűlő információk alapján az aljas indokból történő elkövetés nem volt megállapítható), illetve L. T.-t büntetés-végrehajtási intézetbe vitték, tekintettel arra, hogy letartóztatása végrehajtási helyét a bíróság 2022 augusztusában megváltoztatta. Többször kihallgatták, ám minden alkalommal az állította: nem emlékszik a lakásában és az Adácson történtekre. Annyit mondott: „a gyerekeket nem akartam bántani”.Az igazságügyi szakértők szerint a férfi a tette, illetve a vizsgálat időpontjában nem szenvedett kóros elmeállapotban. Szakvéleményükben kitértek arra is, az emlékezetkiesés nagy valószínűséggel a védekezés módjának tekinthető, nem szenvedett ugyanis olyan sérülést, amely károsította volna az emlékezeti funkciókat. Az orvosok számára sem szolgált tettére magyarázattal, a szakértői vizsgálatok alapján vélelmezhetően a válása miatt megélt kudarcok, sérelmek gerjedtek haragra, cselekedetét az elhúzódó frusztráció okozta dühös indulat motiválhatta.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya L. T. ellen az előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, védekezésre képtelen állapotukat kihasználva elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések