Hirdessen itt

Vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal az elszálló élelmiszerárak miatt


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hatósági eljárásban vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, piaci jelzéseket értékel annak ellenőrzésére, hogy a versenyjog megsértése közrejátszhat-e az élelmiszerárak kiugró emelkedésében, ami egyre nagyobb terhet jelent a magyar fogyasztóknak. 
 

A GVH közleménye szerint ellenőrzik számos élelmiszeripari terméknél a hazai kereskedelemben tapasztalható üzleti gyakorlatot, és különös figyelmet szentelnek a hatósági ársapkás termékek helyettesítőire. Az átfogó vizsgálatok feltérképezik, torzulhatott, korlátozódhatott-e a verseny ezen termékkörök piacain vagy az értéklánc más szintjén, felvetődhetett-e bármilyen jogsértés, amely felügyeleti eljárást alapozhat meg a szektor valamely szereplőivel szemben.

A nemzeti versenyhatóság a piaci szereplőktől összegyűjtött információk elemzésével akarja feltárni a drágulás részletes okait, hogy ki lehessen küszöbölni az esetleges versenyproblémákat.

A vizsgálat – többek között – kiterjed a legnagyobb hazai élelmiszer-kereskedelmi láncok árazási és értékesítési gyakorlatára. Ezen túl egyedi panaszok és piaci jelzések kivizsgálása is folyamatban van.

A Gazdasági Versenyhivatal jelezte, kiemelten kezeli az élelmiszer-infláció ügyét, mivel az a társadalom egészét érinti. A GVH november végén konzultáció-sorozatba kezdett, hogy tájékozódhasson az inflációval leginkább érintett piacok folyamatairól, felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a versenyjog betartásának fontosságára.

A kiemelt fontosságú területtel külön elemzői csoport foglalkozik a nemzeti versenyhatóságnál. A GVH megkezdte az élelmiszer-inflációs környezet nemzetközi monitorozását, illetve az uniós országok versenyhatósági gyakorlatának feldolgozását is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések