A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tűzhelyen felejtett étel miatt csaptak fel a lángok Nagyrédén, Gyöngyösön is


Tavaly 341 lakástűz volt Hevesben. 

A tűzhelyen felejtett étel és a páraelszívó gyulladt meg kedd délután, Nagyréde Dobó útján. A ház tulajdonosa oltani kezdte a tüzet, végül a lángokat a gyöngyösi hivatásos tűzoltók fojtották el és megszüntették a parázslást, izzást is. Az ingatlan lakható maradt, a tűzben senki nem sérült meg.

Szerda hajnalban a gyöngyösi hivatásos tűzoltók Gyöngyös Platán utcájába vonultak, ahol szintén sütés-főzéskor, a tűzhelyen felejtett étel miatt keletkezett tűz egy társásház lakásának konyhájában. Az egységek egy vízsugárral oltották el a tüzet, majd átszellőztették az ingatlant, amely lakhatatlanná vált. Személyi sérülés nem történt.

Mindezt Nagy Csaba, vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő közölte portálunkkal. Hozzátette, Heves vármegyében a tavalyi évben 341 otthon jellegű ingatlanban vagy annak melléképületében keletkezett tűz, 7545 négyzetméternyi épített terület égett le, mely 47 százalékkal több, mint előző évben. Szinte minden napra jutott egy lakástűz.

A tüzek gyakori okai között az első ötben szerepel a sütés-főzés közbeni gondatlanság, a nyílt láng felelőtlen használata, elektromos problémák, a fűtési rendszer hibája és a dohányzás.

A konyhai tűzestek megelőzése érdekében soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyen, sütőben készülő ételt. A kifutó zsiradék, olaj azonnal lángra kap és a konyhák bútorzatára pillanatok alatt átterjed a tűz. Ha megfeledkeznénk egy készülő ételről, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül és súlyos sérülést okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet.

A panelházak tűzeseteinél különösen fontos a pánik elkerülése és a veszély helyes felmérése, hiszen ha tüzet okozunk, akkor nem csak a magunk, hanem a közösség biztonságát is kockáztatjuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések