Hirdessen itt

Trump: Mikor tart házkutatást Joe Bidennél az FBI?


Minősített, azaz titkos iratok kerültek elő a demokrata amerikai elnök egy korábban használt irodájából. A dokumentumokra még tavaly novemberben bukkantak, egy héttel a félidős választások előtt, de az ügy csak most került nyilvánosságra. Joe Biden azt mondta: meglepődött, amikor értesült erről, és nem tudja, hogy mi lehet a dokumentumokban. Reagált Donald Trump volt elnök is, aki azt kérdezte: mikor tart házkutatást Joe Bidennél a Szövetségi Nyomozó Iroda. Trumpnál ugyanis tavaly egy hasonló ügyben megjelent az FBI – számolt be az M1 Híradó. 

Épp csak elkezdődött Mexikóvárosban az amerikai és a mexikói elnök, illetve a kanadai miniszterelnök sajtótájékoztatója, amikor Joe Bidennek szegezték a kérdést: mivel magyarázza azt, hogy minősített iratok kerültek elő novemberben egy olyan irodából, amelyet még az előtt használt, hogy megválasztották volna az Egyesült Államok elnökévé.

„A jogászaim iratokat találtak egy dobozban egy zárt irattartóban, illetve szekrényben, és amint észlelték, hogy minősített iratok is vannak köztük, azonnal azt tették, amit kell, hívták a levéltárat. Engem tájékoztattak erről, és meglepetten hallottam, hogy hivatalos iratok kerültek abba az irodába, de nem tudom, hogy mit tartalmaznak” – mondta az amerikai elnök.

Joe Biden a magánirodát két éven keresztül használta azután, hogy leköszönt az alelnöki pozícióról, amelyet Barack Obama demokrata elnök mellett töltött be.

A CNN amerikai hírcsatorna szerint a jelenlegi elnök korábbi irodájában talált dokumentumok az amerikai hírszerzés titkosított iratait tartalmazták.

Közben Donald Trump a hírre reagálva azt kérdezte, hogy

a Szövetségi Nyomozó Iroda mikor tart házkutatást Joe Biden otthonában, illetve a Fehér Házban?

Az előző elnök ezzel arra utalt, hogy az elmúlt nyáron az FBI házkutatást tartott a floridai otthonában. A nyomozók több ezer hivatalos iratot találtak, amiket a volt elnök nem szándékozott visszaadni a levéltár kérése ellenére sem.

Végül 15 doboz iratot adott át a levéltárnak, amelyekben több mint 100 minősített dokumentum volt. Joe Biden akkor felelőtlennek nevezte Donald Trump viselkedését.

Az akkori eset után számos republikánus politikus azt mondta: a hatóságok felháborító módon kettős mércét alkalmaznak. A képviselőház egyik texasi tagja Hillary Clinton volt külügyminiszter esetét hozta példának, aki a biztonsági szabályokat megsértve otthoni levelezőrendszerét használta hivatali ügyei intézésére, majd több tízezer e-mailt törölt is.

A demokrata politikus otthonára mégsem rontottak fegyveres ügynökök, hogy elkobozzák a laptopját.

A Joe Biden egykori irodájában talált minősített dokumentumok kapcsán republikánus képviselők most arról beszéltek: az ügy nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel, és felvetődhet annak a gyanúja, hogy Biden törvényt sértett.

Don Bacon Nebraska republikánus kongresszusi képviselője pedig úgy fogalmazott, különösen aggasztónak tartja, hogy a minősített iratokat november elején találták meg, egy héttel az időközi választások előtt, és erről csak most, janurban számoltak be. Az információ visszatartása miatt fontosnak tartja, hogy az ügyet minél alaposabban kivizsgálják.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések