A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sokat fázik a lába? A váltófürdő, a masszázs és az Epsom-só segíthet!


Amennyiben valakinek sokat fázik a lába és még a legnagyobb melegben, netalántán kánikulában is gyakran küzd úgynevezett hidegláb-érzéssel, akkor lehet, hogy ki kellene magát vizsgáltatnia, hiszen a hideg lábak egyik okozója nem más, mint a rossz, nem megfelelő vérkeringés.


A szívünk folyamatosan vért pumpál, hogy aztán a vérereken keresztül friss oxigén és tápanyagok jussanak a sejtekhez és a szövetekhez. A vérnek más funkciója is van, mégpedig az egészséges testhőmérséklet fenntartása.

Természetesen nemcsak valamilyen egészségi probléma okozhatja a hideg végtagokat, hanem maga a hideg időjárás is, hiszen amikor hideg van, amikor fázunk, akkor az erek összehúzódnak és kevesebb vér áramlik bennük a sejtekhez, illetve a szövetekhez, és ez a hatás okozhatja a hideg végtagokat, illetve a kezek és a lábak elsápadását és kékes elszíneződését.

A lábak és a kezek vérkeringésének javítására számtalan egyszerű és természetes otthoni módszer létezik. Mutatunk is most ezek közül néhányat.

A láb vérkeringését is trenírozni szükséges. Ha gyakran hideg a lábunk, akkor számunkra lehet, hogy a váltófürdő hozhat megoldást. Először mártsuk a lábainkat hideg, majd forró vízbe – vigyázzunk, nehogy túlságosan forró legyen –, és ezt ismételgessük még pár alkalommal, kb. 15-20 percig. Majd töröljük meg a lábainkat és húzzunk meleg pamutzoknit. Az erek először összehúzódnak, majd kitágulnak. Ez voltaképpen egyfajta torna a végtagok számára.

A lábmasszázs is nagyon hatékony, mivel nemcsak az ereket, hanem az izmokat is ellazítja. A legjobb valamilyen speciális masszázsolajjal végezni a láb és a kéz masszírozását.

Ha gyakran küzdünk hideg végtagokkal, lehetséges, hogy meg kell növelnünk a vasbevitelt, ugyanis elképzelhető, hogy a vashiányos vérszegénység okozza a problémát. A vas pótlására fogyasszon vasban gazdag ételeket, például vörös húst, zöld leveles zöldségeket és hüvelyeseket.

Az Epsom-só is jótékony lehet hideg lábak esetén. Kétféle módon is használhatjuk. Szórjunk sót egy lavórba, engedjünk bele vizet, majd áztassuk benne a lábunkat. Készíthetünk pasztát só és víz keverékéből, amelyet maszkszerűen fel is vihetünk a lábunkra. Az Epsom-só remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, csökkenti az erek duzzanatát és még a vérkeringést is javítja. Az Epsom-só emellett szulfátokat és magnéziumot is tartalmaz, így csökkentve a véralvadás kockázatait.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések