A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Reuters: az USA megkezdte a harckocsik tömeges átadását Kelet-Európának

Az Egyesült Államok a NATO keleti szárnyának megerősítése keretében tömeges fegyverszállításokat kezdett Lengyelországba és Lettországba – írja a Reuters. 

Szerdán amerikai harckocsik és harcjárművek érkeztek a hollandiai Flissingen kikötőjébe, hogy később Lengyelországba és Litvániába szállítsák a NATO keleti szárnyának megerősítésére irányuló erőfeszítések részeként.

"KÖRÜLBELÜL 1250 DARAB KATONAI FELSZERELÉS ÉRKEZIK EBBE A KIKÖTŐBE" – MONDTA ROBERT KELLAM EZREDES, AKI AZ AMERIKAI OLDALON FELÜGYELI A MŰVELETET.

A felszerelések között szerepelnek M-1 Abrams harckocsik és Bradley harcjárművek.

Decemberben az USA már mintegy 700 harcjárművet, köztük Abrams harckocsikat adott át Lengyelországnak. Ezt az Atlantic Resolve program részeként hajtották végre. A 2014-ben kezdődött program célja az amerikai jelenlét erősítése Európában. A művelet részeként az amerikai hadsereg egyes részei válogatott egységeket küldenek Európába, amelyeket a NATO keleti szárnyán fekvő országokban vetnek be.

 Moszkva többször rámutatott, hogy a szövetség a konfrontációra törekszik. Szergej Lavrov külügyminiszter korábban tragédiának nevezte a szövetség iraki, líbiai és volt jugoszláviai akcióit, ahol az emberek élethez való jogát a NATO "a legbrutálisabb és törvénytelen módon" tiporta el. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a blokk bővítése nem hoz nagyobb biztonságot Európának.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések