Az olasz paradicsomos húsgombóc tálalható tésztára, megpakolhatod vele a szendvicsedet, de önmagában, egytálételként is jól működik.
Mint olyan sok olasz étel, a paradicsomos húsgombóc is amerikai közvetítéssel hódította meg a világot. Az olasz bevándorlók magukkal vitték a tengerentúlra az otthoni kedvenceiket, ezeken kicsit még csavartak a kinti ízlésnek megfelelően, hogy az így kapott fogások utána mindenhol elterjedjenek.
Hozzávalók 4 személyre
A húsgombócokhoz
👉 45 dkg darált marha- vagy sertéshús
👉 10 dkg reszelt sajt
👉 2 szikkadt zsemle
👉 2 tojás
👉 1 dl tej
👉 1 evőkanál friss petrezselyem
👉 1 teáskanál bazsalikom
👉 1 teáskanál oregánó
👉 1 teáskanál kakukkfű
👉 só
👉 bors
A szószhoz
👉 80 dkg hámozottparadicsom-konzerv (2 doboz)
👉 1 kis hagyma
👉 1 gerezd fokhagyma
👉 1 teáskanál bazsalikom
👉 só
👉 bors
👉 olívaolaj
Elkészítés:
A szósszal kezdj. Az olívaolajon párold üvegesre a hagymát, majd add hozzá a felaprított fokhagymát, pirítsd egy percig, majd öntsd fel a paradicsomkonzervvel. Sózd, borsozd, add hozzá a bazsalikomot, és kis lángon kezdd el gyönygyöztetni.
Amíg a szósz a tűzön rotyog, állítsd össze a húsgombócokat. A zsömléket áztasd tejbe. Amikor megszívták magukat, csavard ki őket, és tedd egy tálba. Add hozzá a darált húst, a tojást, a sót, a borsot, bazsalikomot, az oregánót, a kakukkfüvet és a reszelt sajtot, és jól gyúrd össze. Formálj belőle gombócokat, és pakold őket a gyöngyöző paradicsommártásba. Fedő alatt főzd őket puhára 20-30 perc alatt. A sertés hamarabb, a marha tovább fő. Ha készen van, szórd meg a tetejét friss petrezselyemmel.
0 Megjegyzések