A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki vásárlás szándékát keltve pénzt követelt és hosszasan bántalmazta a sértetteket egy szomolyai kézműves üzletben. 


Az elsőfokon eljárt Mezőkövesdi Járásbíróság által megállapított tényállás szerint az ittas vádlott 2021. január 30-án dél körül becsengetett a kézműves termékek árusításával foglalkozó idős sértettek házába azzal az ürüggyel, hogy lekvárt szeretne vásárolni. 


A sértett nővel kezdett beszélgetni, majd váratlanul agresszívvá vált, belerúgott az asszonyba, megragadta a haját és pénzt követelt tőle. Perceken át testszerte ütötte és rugdosta, követelve, hogy mondja meg, hol tartja a pénzt. Mivel a sértett a pénz átadását megtagadta, a vádlott a hajánál fogva az emeleti szobába vonszolta, ahol az idős, mozgásában korlátozott sértett férfi pihent.


 A vádlott a férfitól is pénzt követelt, azonban ő is azt válaszolta, hogy nincs pénzük otthon. A vádlott dühében a földre rántotta az idős férfit és többször belerúgott. Később ismét a nőre támadt, ököllel és tenyérrel többször megütötte, kitépte a füléből a fülbevalóját, átkutatta a táskáját, azonban pénzt továbbra sem talált. 


Ekkor egy 30 centis hosszúságú kést vett magához, melyet a kezében tartva ismét pénzt követelt. Távozása előtt azzal fenyegette meg a nőt, hogy ha bejelentést tesz a rendőrségen, este visszamegy, és megöli, feldarabolja mindkettőjüket.


Az elsőfokú bíróság a vádlottat rablás minősített esetének kísérlete és kényszerítés hatósági eljárásban bűntette miatt 8 év 6 hónap szabadságvesztésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte.


A másodfokon eljáró Miskolci Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét – érdemét, így a kiszabott büntetést tekintve is – helybenhagyta.


Az ítélet jogerős – tájékoztatott a Miskolci Törvényszék.