Hirdessen itt

Letartóztatták a nőt, aki megkéselt egy férfit Óbudán


A Budai Központi Kerületi Bíróság 2023. január 1-jén egy hónapra – 2023. február 1-ig – elrendelte annak a személynek a letartóztatását, akit az óbudai késelés elkövetésével gyanúsítanak. Az emberölés bűntettének kísérlete miatt indult eljárásban született döntés nem végleges, az ellen a gyanúsított és a védője is fellebbezést jelentett be – közölte vasárnap a Fővárosi Törvényszék. 

A rendelkezésre álló adatok alapján 2022. december 29-én a kora délutáni órákban egy fővárosi társasház szuterén szintjének folyosóján az egyik terhelt férje a másik terhelttel – a feleségével együtt – szóváltásba keveredett a sértettel. A szóváltás közepette a sértett és a férj között többször elhangzott a „megöllek” kijelentés.

A veszekedést követően a férj a sértettel dulakodni kezdett, amelynek során az előbbi kiabálva arra szólította fel a feleségét, hogy az hozzon kést. Az asszony ezek után bement a lakásuk konyhájába, ahol magához vett egy hámozókést, majd a lakásból kilépve egy alkalommal lapockatájékon szúrta a sértettet. Az elsődleges orvosi adatok alapján a sértett életveszélyes sérülést szenvedett.

A fentiek következtében a nyomozó hatóság emberölés bűntettének kísérlete miatt hallgatta ki gyanúsítottként a terhelteket. Ezt követően az ügyészség a gyanú szerint a szúrást elkövető nő letartóztatásának elrendelésére tett indítványt. Ülésén a bíróság az ügyészség szökés, elrejtőzés megakadályozása érdekében tett indítványát megalapozottnak találta, míg a védő – elsődlegesen védence szabadlábra helyezésére, másodsorban Budapest területére korlátozott bűnügyi felügyelet alkalmazására tett – indítványa a döntés értelmében nem alapos.

Eljárása során a bíróság megállapította, hogy a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúját egyéb bizonyítékok mellett a szemléről készült jegyzőkönyv, a rendőri feljegyzések és jelentések, a sértett sérüléseiről készült hivatalos feljegyzés, valamint a gyanúsított ténybeli beismerő vallomása támasztja alá.

A terhelt bejelentett munkahellyel, igazolt jövedelemmel nem rendelkezik. A bejelentett lakóhelyén és tartózkodási helyén az elfogása előtt nem tartózkodott, a bűncselekmény elkövetési helyén nem volt bejelentve, onnan egyébként is elköltözni tervezett. Férje a kereső a családban, két közös kiskorú gyermeküket nem nevelik, a gyermekek gyámja a férfi édesanyja.

A gyanúsított a bűncselekmény elkövetését követően a helyszínt elhagyta, elfogására a rendőri intézkedések után került sor. A gyanúsított egyébként más ügyben sem volt elérhető, ezért ellene az egyik törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja korábban elfogatóparancsot bocsátott ki, mivel egy jogerősen – kábítószer birtoklásának vétsége miatt – kiszabott közérdekű munka büntetést nem teljesített.

A bíróság a rendelkezésére álló adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a gyanúsított kedvezőtlen egzisztenciális helyzetben van, jelenleg még a lakhatása sem biztosított. Gyermekeit nem neveli, biztos kötődést nyújtó családi kapcsolataira vonatkozó nyilatkozata egyelőre nem nyert megerősítést. A terhére rótt bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és a bűnösség megállapítása esetén várható büntetés nagyságában rejlő fenyegetettségre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés hiányában a hatóság elől megszökne, elrejtőzne. Indokolása értelmében a bíróság kizárólag a letartóztatásra tekintett egyetlen olyan korlátozásként, amellyel a gyanúsított időszerű jelenléte az eljárásban biztosítható – írja a közlemény.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések