A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kurkuma, a természetes csodaszer


A kurkuma egészségi előnyeit már évezredek óta felfedezték az emberek és azóta is töretlenül használják. 

Napjainkban is az egyik legközkedveltebb fűszer, elsősorban gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásai miatt. Az ájurvédikus és kínai orvoslásban nemcsak gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt kedvelik annyira ezt a fűszert, hanem az emésztésre gyakorolt pozitív hatásai miatt is. A kurkumának sok más pozitív hatása és előnye ismeretes, mutatjuk is, melyek ezek.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a kurkuma fő bioaktív hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő hatása védelmet jelenthet az agy számára, hiszen csökkenti a memóriával összefüggő agyi betegségek kialakulását.

A kurkumin nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem antioxidáns hatásokkal is rendelkezik, s mint ilyen, nagyon hatékony lehet a szívbetegségek megelőzésében.

A kurkumin nagyon eredményes lehet a rákos megbetegedések megelőzésében is. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy egyes daganatos sejtek növekedését gátolhatja meg és hathatós védelmet nyújthat például az emlőrákkal, a bőrrákkal és az emésztőrendszeri rákkal szemben.

Az ízületi gyulladásban szenvedők gyakran szednek gyulladáscsökkentő gyógyszereket, és a glükozamin is sokat segíthet a panaszok enyhítésében. A kutatások azt mutatják, hogy a kurkuma az ízületi gyulladás sok kellemetlen tünetét képes csökkenteni és akár meg is szüntetni, ilyen például a fájdalom, a gyulladás, a duzzanat és a merevség.

A kurkuma pozitív hatással van a vér lipidszintjére is. Kutatási eredmények ugyanis azt mutatják, hogy a kurkuma hatékonyan csökkenti az LDL-koleszterin-szintet, s ily módon a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatait is.

A kurkuminkiegészítők hatékonyak lehetnek a nem alkoholos zsírmájbetegség leküzdésében, megelőzésében is.

A kurkuma gombaellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek megelőzni vagy kezelni egy gyakori fogágybetegséget, az ínygyulladást.

A kurkumin növeli az agyi hormonok szintjét, ami lehetővé teszi az új agyi neuronok növekedését, ez pedig segíthet leküzdeni a különböző agyi neurodegeneratív folyamatokat. A kurkumin a vér-agy gáton átjutva javulást hozhat azon emberek életében, akik Alzheimer-kórban szenvednek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések