Hirdessen itt

Kis tüzek mindenütt: izzott a katasztrófavédelem térképe hétfőn


Hétfőn 8 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves vármegyei műveletirányítási központjába. A 4 tűzesetet és 2 műszaki mentést összesen 5 hivatásos és 1 önkormányzati tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 2 téves jelzés is érkezett az ügyeletre. 

A Katasztrófavédelem.hu adta hírül, hogy hajnalban meggyulladt egy családi ház kazánházházban tárolt ágy Mátranovák Szabadság útján. A pétervásárai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóinak kiérkezése előtt a tulajdonos a tűz oltását megkezdte, az egység a bútordarabot kivitte a helyiségből, majd a parázslást vízzel megszüntette. Senki nem sérült meg.

Továbbá lesodródott az útról és az út menti szántásban állt meg egy autó a Besenyőtelek és Kömlő közötti úton, hajnalban. A füzesabonyi hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt, a mentők az autó két utasát megfigyelésre kórházba szállították.

Egy vegyes tüzelésű kazánban felforrt a víz Hatvanban a Munka utcában, délután. A város hivatásos tűzoltói a kazánból az éghető anyagot eltávolították, majd a tulajdonost felszólították, hogy a berendezést használat előtt szakemberrel vizsgáltassa át. Az ingatlan fűtése továbbra is biztosított volt.

Lesodródott az útról, majd fának csapódott egy személyautó a 25-ös főút 32-es kilométerénél, Egercsehi és Szarvaskő között délután. A bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók egy embert kiemeltek a járműből és átadták őt a mentőknek, majd áramtalanították az autót.

Egerben a Szövetkezet úton egy irodában kis területen keletkezett tűz kora este, a város tűzoltói vízzel oltották a lángokat, majd átszellőztették a helyiséget. Az iroda használható maradt.

Este tűz keletkezett egy kéményben Ostoroson, az Arany János úton. Az egri hivatásos tűzoltók a kémény falára lerakódott, izzó égésterméket kéziszerszámokkal lekotorták, majd értesítették a kéményseprőket. A ház rendelkezett másik fűtőberendezéssel, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

A katasztrófavédelem emberei a következőkre hívják fel a figyelmet

Sokszor előfordul, hogy az emberek nem olyan anyaggal fűtenek, mint amilyen tüzelőanyag elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, ez a kéménytüzek egyik kiváltó oka. A másik ok pedig, hogy nem tartják karban a kéményeket. A kéménytüzek rámutatnak, hogy nem mindenki él a lakosság számára ingyenes kéményseprés lehetőségével. A kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz, az ellenőrzésre időpontot kell egyeztetni. Magánszemélyeknek az időpontfoglalás, a kémény ellenőrzése, és ha szükséges, a tisztítás is ingyenes. A társasházakba a katasztrófavédelem kéményseprői automatikusan, egy megtervezett társasházi sormunkaterv alapján érkeznek. A tervezett sormunka keretében a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente kell ellenőrizni, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata pedig négyévente kötelező.

A vármegyei katasztrófavédelem illetékességébe tartozó társasházak felülvizsgálati terve letölthető a kéményseprés központi honlapjáról.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések