Hirdessen itt

Kézi-vb: a portugálok elleni győzelem az olimpiai selejtezőig repíthet


Miután Magyarország hatgólos hátrányt eltüntetve fordított és nyert Izland ellen 30–28-ra, az utolsó, hétfő esti portugálok elleni csoportmeccset jó helyzetből várja. 

A csoport állása:

1. Magyarország 4 pont
2. Izland 2
3. Portugália 2
4. Dél-Korea 0

A magyar válogatottnak most önmagára kell figyelnie, ahogy Bodó Richárd mondta: uralni a mérkőzést. Ami azt jelenti, hogy ha vezetünk is, úgy megyünk be az utolsó 10 percbe, a végjáték legfontosabb szakaszába, hogy megvan az esély a győzelemre – nem úgy, hogy minden támadásból kötelezően gól kell.

Izland, Portugália és Magyarország 2020-ban és 2022-ben is ugyanabban az Eb-csoportban szerepelt. Ideírjuk az eredményeket, amik arra mutatnak rá, mennyire kiegyenlített a sportág.

2020: Magyarország – Izland 24 – 18, Magyarország – Portugália 26 – 34

2022: Magyarország – Izland 30 – 31, Magyarország – Portugália 31 – 30

Amint látható, nem volt még olyan torna, amikor a magyar válogatott mindkét ellenfelét meg tudta verni pár nap alatt. Most itt lehet az esély, különösen, mert még csak két meccs fáradtsága van a lábakban.

Előny lehet, hogy a magyar kapitány, Chema Rodriguez főállásban a portugál Benfica edzője, noha a csapatból csak az egyik kapus a jelenlegi válogatott tagja. Székely Márton is védett egy fél szezont az országban, neki is lehetnek olyan élményei, tapasztalatai, amik másnak nincsenek. A portugál kapitány, Paulo Pereira eddig nem ülhetett a kispadra, mert a nemzetközi szövetség még a 2021. tavaszi olimpiai selejtezőn mutatott viselkedése miatt két meccsre eltiltotta. Mivel kiderült, hogy az eltiltása alatt kapcsolatban állt a segédedzőjével, még egy meccset kaphat, bár erről hivatalos döntés még nem született. Ha mégis határoznának erről az utolsó órákban, akkor ellenünk sem adhat tanácsokat a csapatának.

A két válogatott hasonló erősségű, de a fogadóirodák csak 1,42-es szorzót adnak a mieink sikerére, míg a portugálokéra 2,75-öt, vagyis lényegesen esélyesebbnek tartják Mikleréket szombat óta. A kapuban jobbnak látszik a magyar páros, ahogy beállóban is erősebb a szegedi Bánhidi Bence és Rosta Miklós, mint a portugál Frade-Iturizza duó. A lövő posztokon és irányítóban nehéz különbséget tenni, a portugálok a szélen hajszállal jobbak. Ezért is lesz iszonyatosan nagy csata, ahogy ezt Lékai Máté már megjövendölte rögtön az izlandiak legyőzése után.

Ha a magyar csapat nyer, négy ponttal kezdi a középdöntőt Göteborgban, ahogy várhatóan a házigazda és egyben Eb-címvédő svédek is. A középdöntőben, ha csoportelsők leszünk, akkor Brazília, Zöld-foki szigetek és Svédország a meccsek sorrendje. Két csapat jut a hatból a stockholmi negyeddöntőbe, de az még nagyon messze van.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések