A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kétmilliós büntetést kapott az RTL Vadon Jani gyerekalázó viccelődéséért


Lezárult az állampolgári bejelentések nyomán indult vizsgálat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsánál (NMHH) az RTL Celeb vagyok, ments ki innen! 2022. október 18-i adásával összefüggésben, derült ki az NMHH sajtóközleményéből. 

Ez volt az az adás, amikor a műsorvezetők egyike, Vadon János megalázó helyzetbe hozott egy 10-12 év körüli, Pedro nevű kisfiút, aki leveleket szállított a műsor szereplőinek. Az NMHH az adásban látottak miatt kétmillió forintos bírságot szabott ki az RTL-re, ami elsőre soknak tűnik, de egy kereskedelmi tévé költségvetésében szinte filléres tétel.

Vadon a vonatkozó epizódban kérdéseket tett fel neki, amelyekre ő rendre a „Sí, senor”, azaz az „Igen, uram!” választ adta, valószínűleg előre lebeszélve, hogy mindenre ezt válaszolja. A jelenet akkor kezdett nehezen vállalhatóvá válni, amikor Vadon arról kérdezte a magyarul nem tudó fiút, hogy „Tudja-e, hogy ő az igazi apja?”, „Szereti-e az édességet?”, és hogy „Tisztában van-e vele, hogy ha még tíz éven keresztül fánkot zabál, ahogy eddig, akkor kamaszként elhízott lesz?”. A kérdések közben Vadon műsorvezetőtársa, Sebestyén Balázs a háttérben nevetett, majd hozzátette: „Szegény, abuzáltuk.” A történtekért utóbb Vadon és az RTL is bocsánatot kért.

Az NMHH a közleményben azt írta, hogy a vizsgálat megállapította, hogy a jelenet megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést. A Médiatanács súlyos jogsértést állapított meg és 2 millió forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra, ezenkívül a jogsértésről szóló közlemény közzétételére kötelezte, a műsorszám sugárzásának idősávjában, legalább két alkalommal és a szolgáltató honlapján hét napig folyamatosan. A bírság összegének megállapításakor a testület figyelembe vette, hogy az RTL jelentős befolyásoló erejű, országos vételkörzetű televíziós médiaszolgáltatás.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések