Hirdessen itt

Jövő héten tárgyal Brüsszelben az Erasmusról Navracsics Tibor

Az európai uniós forrásokért felelős miniszter január 25-26-án tárgyal Brüsszelben az Erasmusról Johannes Hahn és Mariya Gabriel biztosokkal – értesült az atv.hu. 


A tárcavezető egy olyan „listáról” is tájékozódni szeretne, hogy mely területek esetén kell még az Erasmushoz hasonló brüsszeli „retorziótól” tartani – tették hozzá kormányzati források.


Mint ismert, összesen 21, közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működő egyetemnek járó Erasmus+ és a Horizont Európa programok friss támogatásait vonja meg az unió az EU Tanácsának decemberi határozata értelmében. Így az intézmények több tízmillió eurótól esnének el, és az sem egyértelmű, hogy lesz-e lehetőségük a magyar diákoknak külföldön tölteni egy-egy félévet.


Az atv.hu felidézte, hogy Navracsics Tibor a bizottsági döntést követően levelet írt az említett uniós biztosoknak, melyben úgy fogalmazott, hogy a bizottság lépései „sértik az Alapjogi charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan. A bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát.”


Navracsics arra is kitért, a levelében, hogy „a hallgatói és oktatói sérelmek megelőzéséért tisztelettel kérem, hogy sürgősen tisztázzuk a félreértéseket annak érdekében, hogy a jövőben ne születhessenek az európai uniós intézmények részéről megalapozatlan és jogsértő döntések, valamint a már elfogadott és hatályba lépett intézkedéseket késedelem nélkül módosítsák”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések