„Ilyen szintű és intenzitású katonai műveletekkel a modern Oroszország még nem találkozott" – mondta a hadseregtábornok.


Gyakorlatilag az egész Nyugat áll szemben Oroszországgal az ukrajnai különleges hadműveletben – jelentette ki Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke az Argumenti i Fakti című lapnak adott, a hírportálon hétfő éjjel megjelent interjúban.

„Ilyen szintű és intenzitású katonai műveletekkel a modern Oroszország még nem találkozott.

Országunk és fegyveres erői ellen ma gyakorlatilag az egész Nyugat lép fel" – mondta Geraszimov.    

Kitért rá, hogy a helyzet stabilizálása, az új (Ukrajnától elcsatolt) területek védelme és a támadó műveletek végrehajtása érdekében a vezérkarnak részleges mozgósítást kellett végrehajtania.

Ilyen lépésre a Nagy Honvédő Háború óta nem volt példa.

Elismerte, hogy az orosz mozgósítási rendszer nem idomult teljes mértékben az új, korszerű gazdasági viszonyokhoz, „ezért mindent menet közben kellett kijavítani". Közölte, hogy a régiókkal együttműködve

300 ezer embert állítottak fegyverbe.  

 Geraszimov, akit január 11-én neveztek ki az Ukrajnában harcoló egyesített csapatcsoport parancsnokává, azt hangoztatta, hogy az orosz vezérkar mindent megtesz a „különleges hadműveletnek" a főparancsnok (Vlagyimir Putyin elnök) által meghatározott céljainak elérése, valamint a létező katonai fenyegetésekből kiindulva az ország katonai biztonságának biztosítása érdekében.