A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fordulat: Már támogatja Ukrajna NATO-tagságát Henry Kissinger


A davosi Világgazdasági Fórumon szólalt fel Henry Kissinger. A nemzetközi diplomácia 99 éves doyenje, a reálpolitika híres képviselője videóüzenetében arról beszélt: most már megfelelő célnak találja Ukrajna NATO-tagságát. 

Emlékeztetett: a háború előtt ő ellenezte az ukrán NATO-tagságot, mert attól tartott, hogy olyan folyamatokat indítana el, amiket aztán most a valóságban láthatunk.

És mivel a valós folyamatok ideáig jutottak,

Kissinger szerint már nincs értelme Ukrajna semlegességének ideájáról beszélni.

Henry Kissinger, aki Richard Nixon volt amerikai elnök külügyminisztere volt még a hetvenes években, a minap a brit konzervatív Spectator magazinban közölt esszét arról, hogy az ukrajnai konfliktus párhuzamba állítható 1914 eseményeivel, amikor a nagyhatalmak konfliktusai világháborúvá álltak össze.

Esszéjében Kissinger tűzszünetet javasolt, melyben az orosz erők visszavonulnának a tavaly februári invázió előtti területeikre, vagyis a Krímre és a kelet-ukrajnai területekre, amiket 2014-ben annektáltak, és ebből a pozícióból kezdődhetnének a tárgyalások.

Davosban elhangzott beszédében az amerikai külpolitikai guru azt is hangsúlyozta

fontos elkerülni, hogy az ukrajnai háború egy konkrétan Oroszország elleni háborúvá váljon,és meg kell adni a lehetőséget Oroszország számára, hogy újra csatlakozzon a nemzetközi világrendhez.

Kissinger azt is leszögezte: kritikus jelentőségű, hogy elkerüljék az instabilitást a hatalmas területű atomhatalomban.

Úgy látja: egy diplomáciai folyamat segíthetné Oroszországot abban, hogy újraértékelje történelmi pozícióját, melyben Oroszország egyrészt az európai kultúrához vonzódott, miközben félt is attól, hogy Európa dominálja őt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések