Hirdessen itt

Erdogan egyoldalú tűzszünetre kérte Putyint - reagált az orosz elnök


Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy az orosz-ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítéseket egyoldalú tűzszünettel és "egy méltányos megoldást tartalmazó vízióval" mozdítsák elő - jelentette be a török elnöki hivatal csütörtöki közleményében. 

Erdogan és Putyin elnök rendszeresen egyeztet telefonon az orosz-ukrán háború február 24-i kitörése óta.

Törökország az ENSZ-szel karöltve fontos közvetítő szerepet játszott az ukrajnai kikötőkből induló gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás tető alá hozásában.

"Erdogan elnök kifejtette, hogy a békekötést és a tárgyalásokat célzó felhívásokat egyoldalú tűzszünettel és egy méltányos megoldást tartalmazó vízióval mozdítsák elő" - fogalmazott az elnöki közlemény, hozzátéve, hogy Erdogan emlékeztette Putyint a gabonamegállapodás pozitív hatására.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonatermelője és -exportálója, de az ukrán gabonatermés és az export mértéke is visszaesett, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, és tengeri blokád alá vonta kikötőinek egy részét.

A török és az orosz elnök ezenkívül egyeztetett a szíriai helyzetről is, ennek kapcsán Erdogan hangsúlyozta Putyinnak: konkrét lépésekre van szükség, hogy a szíriai határ környékét megtisztítsák a kurd fegyveresektől - fogalmazott a nyilatkozat.

"Erdogan elnök kiemelte: itt az ideje, hogy konkrét lépéseket tegyenek a török határrégió, különösen Tell Rifaat és Manbij térségének megtisztítására a PKK/PYD/YPG terrorista szervezetektől" - zárult a török elnöki közlemény.

Putyin Erdogannak: Kijevnek el kell fogadnia Moszkva feltételeit

Az ukrajnai politikai rendezés érdekében Kijevnek el kell fogadnia Moszkva követeléseit és a megváltozott területi realitásokat - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml sajtóosztályának tájékoztatása szerint csütörtökön török hivatali partnerének, Recep Tayyip Erdogan elnöknek.

Putyin azt hangoztatta, hogy a Nyugat romboló szerepet játszik a konfliktusban, mert fegyvert szállít Kijevnek, valamint műveleti információval látja el és célpontokat azonosít be a számára. Mindemellett az Erdogan által a konfliktus politikai rendezése érdekében felajánlott török közvetítéssel kapcsolatban az orosz államfő "megerősítette Oroszország nyitottságát a komoly párbeszédre - feltéve, hogy a kijevi hatóságok eleget tesznek a jól ismert és többször hangoztatott (orosz) követeléseknek, és figyelembe veszik az új területi realitásokat" - olvasható a tájékoztatóban.

Putyin és Erdogan a szíriai rendezés kilátásaival kapcsolatban pozitívan értékelte az orosz, a török és a szíriai védelmi miniszter 2022 decemberében Moszkvában megtartott találkozóját, amelyen részt vettek a három ország hírszerző szolgálati vezetői is. A két államfő kifejezte abbéli reményét, hogy a háromoldalú kapcsolatok fejlesztése hozzájárul Szíria helyzetének kardinális javulásához, beleértve a területi integritás helyreállítását, a menekültprobléma megoldását és a nemzetközi terrorista szervezetek elleni küzdelmet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések