A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Biden: kritikus ponthoz ért az ukrajnai konfliktus, ezért nehézfegyvereket küldünk


Joe Biden amerikai elnök szerint az ukrajnai konfliktus kritikus szakaszba lépett, és ezzel indokolta Washington legújabb ígéretét, hogy további nehézfegyvereket küld Kijevnek. Kijelentése azután hangzott el, hogy Ukrajna elutasította Oroszország ortodox karácsonyi tűzszüneti javaslatát. 

“Jelenleg az ukrajnai háború kritikus ponthoz érkezett. Mindent meg kell tennünk, hogy segítsük az ukránokat az orosz agresszióval szembeni ellenállásban, és Oroszország nem próbál lassítani” – mondta Biden csütörtökön a Fehér Házban tartott kormányülésen.

“Ma délután hosszasan beszélgettem Olaf Scholz német kancellárral és – Ukrajnáról – az európai és uniós szövetségeseinkről. Sokkal nagyobb az országok kontingense, amelyek osztják a nézeteinket, köztük Japán és mások”.

Biden kiemelte Washington közelmúltbeli döntését, hogy Bradley harcjárműveket és egy Patriot légvédelmi rakétaüteget szállít Kijevnek, hogy ezzel is erősítse Ukrajna katonai képességeit.

“Ezek jól működnek, és sokat segítenek” – mondta Biden. 

Oroszország február végén indított katonai műveletet Ukrajnában, arra hivatkozva, hogy meg kell védeni a Donbassz lakosságát, mert Kijev nem hajtja végre a 2014-2015-ös minszki békemegállapodásokat. A nyugati hatalmak válaszul átfogó szankciókat léptettek életbe Moszkva ellen, és folyamatosan fegyvereket küldtek Ukrajnába, annak ellenére, hogy a Kreml arra figyelmeztetett, hogy a külföldi fegyverek csak meghosszabbítják a konfliktust.

Kijev és nyugati támogatói elutasították Vlagyimir Putyin orosz elnök felhívását, hogy péntek déltől szombat éjfélig 36 órás tűzszünetet tartsanak, hogy az Ukrajnában és Oroszországban többségben lévő ortodox keresztények ünnepelhessék a karácsonyt.

Putyin tűzszüneti javaslata azután született, hogy Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje minden felet arra szólított fel, hogy az ünnepek alatt szüntessék be az ellenségeskedést.

Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön egy videóbeszédben azt állította, hogy Moszkva a tűzszünetet arra akarja felhasználni, hogy “egy kis időre megállítsa fiaink előrenyomulását Donbasszban”, és időt nyerjen arra, hogy több csapatot és felszerelést vezényeljen a frontvonalra. Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője “cinikusnak” minősítette Oroszország tűzszüneti ajánlatát.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azonban szóvivője, Stephane Dujarric szerint üdvözölte a tűzszüneti javaslatot.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések