A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az étvágyfokozó tárkony


A tárkony egy olyan kulináris fűszer- és gyógynövény, amely sárkányfű néven is ismeretes. A tárkony a mediterrán konyha egyik legjellegzetesebb és talán leggyakrabban használt fűszernövénye. Nemcsak arról nevezetes, hogy kellemes aromával rendelkezik, hanem az antioxidánsai is „híressé” és közkedveltté teszik pillanatok alatt, hiszen ezek az antioxidánsok aktívan részt vesznek a betegségek megelőzésében és az optimális egészség fenntartásában.


A gyógynövény már csak amiatt is nagyon hasznos lehet a mindennapi sütés és főzés során, mivel nagy mennyiségben tartalmaz fitotápanyagokat.

A hagyományos orvoslás már nagyon régóta alkalmazza ezt a gyógynövényt a gyógyítás során, merthogy egy rendkívül jó étvágyfokozóról van szó. Gyakran adták olyan betegeknek, akik valamilyen ok miatt nem akartak magukhoz táplálékot venni, nem ettek eleget vagy egész egyszerűen csak étvágytalanok voltak.

A tárkony polifenolos vegyületekben is gazdag, amelyeknek nagy szerepük van a magas vércukorszint csökkentésében.

A tárkony mindemellett olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását és a vérrögképződés kialakulását, ezzel a hatással pedig védelmet jelenthet a szívroham és a stroke kialakulása ellen. Persze ennyi nem elég, hogy megelőzzük ezt a két rettegett betegséget, az is lényeges, hogy egészségesen táplálkozzunk és rendszeresen mozogjunk.

A tárkony vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. Nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamin-komplexet, A-vitamint és C-vitamint, illetve ásványi anyagok közül megtalálható még benne a cink, a mangán, a magnézium, a kalcium, a vas, a réz és a kálium is.

A káliumnak nagy szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a magnézium csökkenti az izomgörcsök kialakulását és biztosítja az idegrendszer egészségét, a kalcium a csont egészségét támogatja, míg a cink az immunrendszer egészségét segít fenntartani.

A tárkony tehát remek étvágyfokozó. Csökkenti a puffadás kialakulását, illetve csuklás esetén is nagyon hasznos lehet, ha van otthon ebből a gyógynövényből.

A tárkony nagyon hasznos lehet, ha fáj a fogunk, mert remek érzéstelenítő hatásokkal rendelkezik csakúgy, mint a szegfűszeg. A tárkonyból készült tea pedig az álmatlanság leküzdésében lehet a segítségünkre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések