A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

900 ezer forint pénzbírságra ítélte a bíróság Varju Lászlót garázdaságban és a választás rendje elleni bűntettben

A képviselőt 900 ezer forint pénzbírságra ítélte a Fővárosi Törvényszék az ellenzék 2018 decemberi MTVA épületében megvalósított botrányokozása kapcsán, valamint egy független képviselő befolyásolása miatt. 

Varjunak a 474 ezer forintos perköltséget is meg kell fizetnie.

Az ügyvédi perbeszéddel valamint Varju László utolsó szó jogán való felszólalásával, majd ítélethirdetéssel folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a DK-s parlamenti képviselő büntetőpere.

Ezért emeltek vádat a Gyurcsány-párt politikusa ellen

A képviselő ellen 2020 áprilisában emelt vádat az ügyészség. Az egyik vádpont szerint Varju a DK képviselőjelöltjeként a 2018-as országgyűlési választások előtt egy kávézóban találkozott egy független jelölttel, akinek – a választáson való győzelmi esélyeinek növelése érdekében – anyagi juttatást ígért, annak visszalépéséért cserébe. A független jelölt azonban elutasította az ajánlatot.

A másik két vádpont az ellenzék 2018 decemberi akcióját érinti az MTVA székháznál. Ennek kapcsán a december 16-án az épületbe bejutó ellenzéki képviselők öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni, a biztonsági őrök azonban megakadályozták őket ebben. Másnap azonban folytatódott az ellenzéki botránykeltés, a dulakodásban pedig Varju nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának.

A képviselőt a biztonságiak ki akarták vezetni, majd vele szemben – erőszakos ellenállása miatt – testi kényszert alkalmaztak, azonban

Varju László továbbra is ellenszegült, és egy biztonsági őrnek nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott.

Hogy mit is művelt Varju a székházban, miket mondott a biztonsági őröknek, hogyan tüntetett a földön fekve, arról itt olvashat, az ellenzéki akciózásról pedig itt nézhet meg felvételeket.

Hankó és Varju az ügyészséget vádolja

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a Központi Nyomozó Főügyészség eljáró ügyésze a legutóbbi tárgyaláson perbeszédében indítványozta, hogy Varju Lászlót a bíróság mondja ki bűnösnek garázdaság vétségében, súlyos testi sértés és választás rendje elleni bűntettben és ezért ítélje felfüggesztett szabadságvesztésre.

Hankó Faragó Miklós, a politikus jogi képviselője hétfői perbeszédében elmondta, hogy az ellenzéki képviselők 2018 december 16-án a munka törvénykönyvének módosítása miatt kezdtek tiltakozásba az MTVA székházánál és egy öt pontos petíciót akartak beolvastatni a televízióban. Ennek keretében a politikusok – többek között Varju László – jogszerűen léptek be az épületbe. A biztonsági őrök azonban törvényellenesen akadályozták őket, céljuk – felsőbb utasításra –  az ellenzéki képviselők megalázása volt.

Hankó érvelése szerint nem is a biztonsági őrök,

hanem éppen az ellenzéki képviselők – így Varju László – voltak a bántalmazottak,

a DK-s képviselőt többször is leteperték, a földön vonszolták, amitől kisebb sérülései is keletkeztek. Hankó hosszasan elemezte, hogy Varju László országgyűlési képviselőként hivatalos személynek számított és jogtalan támadást hárított el a dulakodás közben.

A választás rendje elleni bűncselekmény kapcsán Hankó jelezte, hogy az érintett független képviselőjelölt időközben elhunyt. Horváth Imre vette fel a beszélgetést és szándékos célja volt, hogy Varju Lászlót provokálja, kimondasson vele valamilyen törvénytelenségre utaló mondatot. Ilyen azonban nem történt, csupán egyeztetés zajlott a felek között.

Hankó az ügyészséget is bírálta, amelynek munkája szerinte erősen átpolitizálódott. Az ügyészség célja, hogy megfosszon egy ellenzéki képviselőt a mandátumától és megfélemlítse az ellenéket.

Az ügyvéd szerint a büntetőeljárás célja a politikai hangulatkeltés.

Varju az utolsó szó jogán szintén nem mulasztotta el, hogy ne tartson egy rövid politikai kortesbeszédet. Mint mondta, semmilyen bűncselekményt nem követett el, csak a kormányoldalnak nem tetsző véleménye miatt áll a bíróság előtt. Ha valakinek egyáltalán sérülése keletkezett, azt nem ő okozta és inkább neki kellett volna feljelentenie a biztonsági őröket, akik politikai áldozatai a hatalomnak. Varju hangsúlyozta, hogy a választással kapcsolatos bűncselekményt sem követte el, ennek megint csak poiltikai célja volt.

Varju bűnös

A bíróság ma kihirdetett ítéletében azonban

bűnösnek mondta ki a képviselőt garázdaság vétsége és választás rendje elleni bűntettben, ugyanakkor felmentette a súlyos testi sértés vádja alól.

Ezért a törvényszék a képviselőt összesen 900 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az eljáró bíró indoklásában elmondta: Varjuék jogszerűen tartózkodtak az MTVA Kunigunda utcai épületben 2018 decemberében. Ugyanakkor idézte az ügyben született korábbi polgári peres ítélet, amely azt állapította meg, hogy bár valóban jogszerűen tartózkodtak az intézményben a képviselők, Varju László erőszakkal akart bejutni egy stúdióba.

A törvény nem adott arra lehetőséget, hogy a képviselők az élő adást megzavarják és beolvassák a petíciójukat – hívta fel a figyelmet a bíróság. A biztonsági őrök magatartása jogszerű volt, így fel sem merül Varju részéről a jogos védelem. Varju kihívóan közösség elleni magatartást valósított meg a bíróság szerint, ugyanakkor nem akart szándékosan sérülést okozni az egyik őrnek.

A választás rendje elleni bűntettről szólva a bíró elmondta: egyáltalán nem hallatszik hogy az érintett független képviselő provokálná Varjut, aki viszont többször a visszalépésre akarta rábírni Horváth Imrét.

Az ítélet ellen az ügyészség és Varju is fellebbezett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések