A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vukovár megszünteti a szerb nyelv hivatali használatát


A kelet-horvátországi Vukovár képviselő-testülete többségi szavazattal úgy döntött, hogy megszünteti a város hivatalosan kétnyelvű - horvát és szerb - státusát, és a cirill betűk sem használhatók mostantól, mert a magukat szerbnek valló lakosok aránya egyharmad alá csökkent, és ez azt jelenti a törvény szerint, hogy nem jogosultak a szerb nyelv hivatali használatára az önkormányzati ügyekben. 

A köz- és a társadalmi életben továbbra is használható a szerb nyelv és a cirillbetűs írás.

A vukovári képviselő-testület azért vette napirendre a kétnyelvűség témáját, mert a 2021-es népszámlálás eredménye szerint a szerbek aránya 29,73 százalékra csökkent a városban a 2011-es 34,8 százalékról.

Srdan Milakovic, a Szerb Demokrata Szövetség párt elnöke, a testület tagja gúnyosan megjegyezte, hogy "a vukovári szerbek év végi ajándékként ezt kapták Ivan Penava polgármestertől". De szerinte ez nem volt előzmény nélküli. "Ezzel véget ért az a tíz éve tartó hadjárat, amelyet különböző állami testületek folytattak a szerb nyelv és a cirill írás ellen, nehogy a szerb közösség valaha is élni tudjon nyelvhasználati jogával. Már nagyon várták a 2021-es népszámlálást annak reményében, hogy a szerb lakosság arányának csökkenése megoldhatja ezt a küzdelmet. Bár a szerbek aránya majdnem 30 százalék, az fel sem merült a politikai vezetésben, hogy esetleg megtartsa hivatalos nyelvnek a szerbet" - írta Milakovic közleményében.

Hozzátette: a kétnyelvűség vukovári megszüntetésének az az üzenete, hogy "a szerb közösség jogait szűken mérik, és csak eseti alapon akarják megadni", valamint hogy "a horvát intézményekben nincs számára jogi védelem".

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések