A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukrán nagykövet: Azt akarom, hogy Németország gyorsabban szállítsa, amije van


„Nincs időnk várni fegyverekre” – mondta Ukrajna németországi nagykövete, Olekszej Makejev. 

Interjút adott Olekszej Makejev, Ukrajna németországi nagykövete a Welt am Sonntagnak, először is arról kérdezték, mit szól elődjéhez, a megbotránkoztató nyilatkozatairól hírhedtté vált Andrej Melnyikhez (többek között ő volt az, aki Olaf Scholzot egy sértett májas hurkának hívta). A lap szerint egy-egy megnyilvánulásával Melnyik „romokat hagyott maga után”, mire Makejev annyit válaszolt: „az oroszok hagynak romokat maguk után Ukrajnában, nem az, amit Melnyik barátom csinált”. 

Makejev azt mondta „nem akar diplomáciai nyomást helyezni a német kormányra”, de 

azt akarom, hogy Németország gyorsabban szállítsa, amije van, mert nem tudunk tovább várni fegyverekre”.

Majd rögtön el is mondta, mit kér Berlintől: „Iris-T légiharc-rakétákat, több légvédelmi rendszert, tarackokat, harckocsikat és lőszereket”.

A nagykövet bírálta Berlin döntését is, hogy nem küld amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszereket Ukrajnának, hanem inkább Lengyelországba küldi azokat.

A fegyverekre ott (Ukrajnában) van szükség, nem Lengyelországban vagy Németországban”

– mondta Makejev.

Európa kimerülőben

Makejev követelőzését némiképp árnyalja, hogy Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pont a napokban beszélt arról: 

Fegyvereket adtunk Ukrajnának, de ezzel saját katonai készleteinket kimerítettük”.
A háború miatt az európai országok elképesztő összegeket tolnak bele a védelmi iparba, a gyártóknak azonban nincs elegendő kapacitásuk és idejük, hogy kielégítsék az egyre sürgetőbb igényeket. Sem az amerikaiak, sem a németek nem bírják a tempót.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések