A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Távozik posztjáról a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója


Lemondott posztjáról Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója. Az 1868-ban alapított társaság története egyik mélypontját éli jelenleg, a folyamatos veszteség miatt gazdasági helyzete ellehetetlenült. 

Keszler Ferencet pályázat útján választotta ki Karácsony Gergely főpolgármester 2020 nyarán a Fővárosi Vízművek Zrt. élére. A szakember kinevezése nem számított nagy meglepetésnek, miután a 2019-es önkormányzati választások előtt néhány hónappal távozott posztjáról Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek Zrt. előző vezérigazgatója, akinek utódlásáról akkor a Fővárosi Közgyűlés döntött, így 2020. június 30-ig Keszler Ferenc gazdasági vezérigazgató-helyettest kérték fel a társaság irányítására. A pályázat lezárulta után Keszler Ferenc a főváros vezetésének bizalmából irányíthatta tovább a társaságot. 

A Haranghy–Keszler-váltás egyébként egyszer már lezajlott hasonló forgatókönyv szerint, hiszen Haranghy Csaba 2002 és 2008 között volt már a cég első embere, és akkor is Keszler Ferenc váltotta, aki Haranghy Csaba újbóli, 2012-es vezérigazgatói kinevezésekor került vissza gazdasági vezérigazgató-helyettesi posztjára. 2020 nyarán azonban Haranghy nem tért vissza a vezérigazgatói posztra.

Mi vezetett Keszler lemondásához? 

A Fővárosi Vízművek Zrt. 2018-ban értékesítette a Váci úti irodaházát, amelyből 5 milliárd forint bevételre tett szert. (Az 1979 és 1981 között épült irodakomplexumot egy svéd ingatlanfejlesztő, a Skanska vásárolta meg). Haranghy Csaba vezérigazgató az eladásból beérkező összeget a társaság tartalék tőkéjébe helyezte, külön bankszámlára. 

Az elmúlt években 

a Fővárosi Vízművek akkora veszteséget termelt, hogy az elkülönített összegből mintegy másfél milliárd forintot felélt.

A folyamatos veszteség miatt Budapest vezetése belátta, hogy a Fővárosi Vízművek Zrt. tulajdonjogát nem tudja megtartani, azt át kell adja az államnak. Karácsony Gergely főpolgármester helyettese, a városüzemeltetésért felelős Tüttő Kata nyíltan beszélt arról, hogy ha már át kell adni az államnak a társaságot, akkor a benne lévő pénzt ki kell venni. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések