A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szuperomlós flódni négyféle töltelékkel: a hagyományos hanukai süti bevált receptje


A hagyományos zsidó hanukai sütemény, a flódni ezekkel az arányokkal lesz tökéletes.


A flódni egy hamisítatlan zsidó sütemény, amit hanuka és purim alkalmából szoktak sütni. Kóser módon készíteni elég körülményes, de ha ez nem szempont, akkor egészen hétköznapi hozzávalókból is összeállíthatod.

Hozzávalók 24 szelethez

A tésztához
👉 60 dkg liszt
👉 25 dkg vaj
👉 8.5 dkg porcukor
👉 2 tojássárgája
👉 1.2 dl behűtött száraz fehérbor
👉 1 csipet só

A mákos töltelékhez
👉 20 dkg darált mák
👉 10 dkg cukor
👉 1 dl víz
👉 1 evőkanál méz
👉 1 citrom reszelt héja
👉 0.5 dl fehérbor

A diós töltelékhez
👉 20 dkg darált dió
👉 10 dkg cukor
👉 1 dl víz
👉 1 evőkanál méz
👉 1 narancs reszelt héja
👉 0.5 dl fehérbor

Az almás töltelékhez
👉 1 kg alma
👉 10 dkg cukor
👉 1 evőkanál vaj
👉 1 citrom reszelt héja
👉 1 teáskanál fahéj
👉 1 kávéskanál szegfűszeg

A szilvalekvárhoz
👉 50 dkg szilvalekvár

A tetejére
👉 2 evőkanál víz
👉 1 tojássárgája

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, és morzsold el a felkockázott, hideg vajjal. Add hozzá a porcukrot, a tojássárgákat, a sót, és annyi hideg fehérbort, hogy jól gyúrható tésztát kapj. Alaposan dolgozd össze, majd oszd öt egyenlő részre, és mindegyiket nyújtsd ki a tepsi méretére. Ha szemre nem megy a pontos elosztás, használj mérleget. Helyezd el őket sütőpapíron, és pihentesd a hűtőben egy éjszakát.

Másnap készítsd el a töltelékeket. A mákos részhez a cukrot forrald szirupos állagúra a vízzel, a mézzel, a reszelt citromhéjjal és a borral, majd add hozzá a mákot. Ugyanígy járj el a diós réteggel is. Az almát reszeld le, keverd el a cukorral, a citromhéjjal és a fűszerekkel, kevés vajon párold meg, és szitán csepegtesd le. A szilvalekvárt, ha túl sűrű, egy kevés vízzel hígíthatod.

Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és a tésztalapokat vedd ki a hűtőből. Az egyik lapot helyezd a tepsibe, kend meg a máktöltelékkel, és fedd be jól a következő lappal. Erre jöhet a diós réteg. A harmadik lapra tedd az almát, a negyediket kend meg lekvárral, az ötödikkel pedig fedd be. Kend le a tetejét vízben elkevert tojássárgájával, és 180 fokon 40-50 perc alatt süsd pirosra. Ha kész, emeld ki a tepsiből, de csak akkor szeleteld, ha teljesen kihűlt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések