A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rétvári Bence: Három éven belül 75 százalékkal nő a pedagógusok átlagbére


Három éven belül mintegy 75 százalékkal nő a pedagógusok átlagbére három szakaszban, jövő évben 21, azt követően 25, végül 29 százalékkal emelik fizetésüket, ezzel 2025-ben 777 ezer forint lesz a tanárok fizetése – jelentette ki Rétvári Bence a Belügyminisztériumban szülői szervezetek vezetőivel közösen tartott sajtótájékoztatón.

„A kormány már korábban is kiemelte, hogy elkötelezett a pedagógusok béremelése mellett, már az első demonstráció előtt törvénybe is iktatta, hisz a költségvetési törvényt már a tavaszi ülésszakban elfogadtuk, ami több mint 80 milliárd forintos többletet tartalmaz a köznevelés, az iskolák céljára, döntő többsége pedig a pedagógusbér-emelésre van elkülönítve” – mondta Rétvári Bence.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint azzal, hogy hétfő este megállapodás született a brüsszeli európai uniós nagykövetek ülésén a Magyarországot megillető forrásokkal kapcsolatban, megvalósulhat a pedagógusok magasabb léptékű béremelése.

A jövő évben 21, azt követően 25, végül 29 százalékkal emelkedik a fizetésük, ezzel 2025-ben 777 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére

– jelentette ki. 

Az államtitkár kitért arra, hogy az oktatást illető kérdésekben több fórumon egyeztetnek az érintettekkel, a 2017-ben létrehozott Köznevelési Kerekasztal azóta is folyamatosan ülésezik, legutóbb december 7-én.

A sztrájkbizottsággal pedig megalakulásuk óta tucatnyi tárgyaláson vagyunk túl, a tanárok egyéb követeléseit is meghallgattuk

– húzta alá. Hozzátette: Az egyeztetésekben új formákat is indítottunk, nyáron és ősszel konzultáltunk a pedagógusokkal a munkakörülményeiket illetően, eddig 33 ezer visszajelzést kaptunk.

A szülők visszajelzését is várják

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy fontosnak tartották a szülők véleményét is kikérni, ezért december 1-jén a digitális oktatási felületen a Kréta rendszerben – a jegyzetek között – elérhetővé tettek egy kérdőívet a gyerekek tanulási körülményeivel kapcsolatban.

Ebben olyan kérdésekre térnek ki, mint a diákok leterheltsége, a leckeírási idő, az intézmény által biztosított körülmények, a fakultációs és sportlehetőségek, valamint a pedagógus demonstrációkat is lehet értékelni.

Eddig több mint ötvenezer állami intézményből 120 ezer szülőtől érkezett visszajelzés, de december 15-éig még gyűjtjük a válaszokat a felületen

– hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Mint fogalmazott, a szülői szervezetek rendszeresen végeznek felméréseket, és az oktatásban érintett szereplőkként velük is szoktak egyeztetni az adott kérdésekben, hogy az oktatási kerekasztalon kívül is kifejthessék véleményüket a pedagógusok helyzetével kapcsolatban.

NOE: teljesítményösztönzőkre lenne szükség

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin hozzáfűzte: a tárgyalások során is megemlítették, hogy a pedagógusok bérrendezését illetően érdemesebb lenne teljesítményalapú, mintsem a szakmában eltöltött idő szerinti bérsávokat alkalmazni, mivel a pályakezdők fizetéséből nehéz ma családot alapítani.

A Kopp Mária Intézet vezetője, Fűrész Tünde minden szülőt biztatott a konzultációs kérdőív kitöltésére, amire már csak pár nap áll rendelkezésre. A Fiatal Családosok Klubjának alapítója, Király Nóra elmondta, hogy össztársadalmi összefogásra van szükség ahhoz, hogy a pedagógusok bére mellett a megbecsültségük is növekedjen, mint mondta, azon dolgoznak, hogy ezt 2023-ban elérjék.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések